Oud-voorzitter VVD Hoogeveen veroordeeld voor stelen geld ondernemersvereniging

Foto: Archief DvhN

De 50-jarige oud-voorzitter van de VVD Hoogeveen is woensdag veroordeeld voor het stelen van duizenden euro’s van ondernemersvereniging Vice Versa Noord-Nederland.

De vrouw heeft meerdere geldbedragen gepind met de bankpas van een ondernemersverening voor vrouwen Vice Versa Noord-Nederland. Ze gebruikte dat geld voor privé-uitgaven. Tot voor kort was de vrouw ook voorzitter van de VVD Hoogeveen.

VVD-lijsttrekker Mark Strolenberg zegt niet van de diefstal op de hoogte te zijn geweest. ,,Mevrouw is ook geen lid meer bij ons.’’

Kieslijst VVD

De vrouw staat nog wel op de kieslijst voor de VVD Hoogeveen. Volgens Strolenberg is de vrouw rond augustus vertrokken.

Dat kan niet kloppen. Op 28 november 2017 werd de kieslijst namelijk gepresenteerd. De vrouw staat daar nog gewoon op. Ook werd ze op 14 september 2017 nog in de hoedanigheid als VVD-voorzitter Hoogeveen opgevoerd op de website van die partij. Daarin roemt ze Strolenberg. ,,Feit is dat wij niets van de rechtszaak en de diefstal wisten'', zegt Strolenberg die later erkent dat de vrouw ook iets later bij de partij weg zou kunnen zijn gegaan.

Volgens Strolenberg staat de veroordeelde vrouw niet langer op de kieslijst. Hij spreekt van een groslijst. Ook dat klopt niet: op 28 november 2017 zegt Strolenberg op de site van de VVD trots te zijn op de vastgestelde kieslijst.

Naam van site verwijderd

Tijdens het telefoontje van DvhN met de VVD-lijsttrekker werden alle berichten - op een na - waarin de vrouw op de VVD-website werd opgevoerd verwijderd. Ook uit het verhaal van 14 september 2017 is de naam van de oud-voorzitter verwijderd. Die naam is vervangen door de naam van Jan Broertjes. De tekst is verder hetzelfde gebleven.

Werkstraf

Voor de diefstal heeft de 50-jarige vrouw een werkstraf van zestig uur gekregen. Ze moet de gestolen 4245 euro terugbetalen. De vrouw was in de periode van 2013 tot eind 2015 zowel penningmeester als voorzitster van de vereniging. In 2015 werd ze voorzitter bij de VVD in Hoogeveen.

Bij de ondernemersvereniging vertrok de 50-jarige begin 2016 na een conflict. Ze wilde haar lidmaatschapsgeld, een bedrag van 150 euro, terug. Dit vond de nieuwe Vice Versa-voorzitter vreemd. Die spitte de financiele stukken door en ontdekte vreemde pintransacties en betalingen waar geen bonnen tegenover stonden. Het nieuwe bestuur wilde via de mail uitleg, maar kreeg geen antwoord.

Onverantwoorde overboekingen

De vrouw werd uiteindelijk in 2017 verhoord. Ze erkende dat ze wel eens de pas gebruikte voor privéuitgaven. Dit gebeurde als ze haar eigen pas was vergeten, of het ging per ongeluk. Ze zette dit nadien weer recht, zei ze tegen de rechter. Ook werden bedragen overgemaakt naar haar eigen rekening of dat van haar partner, waarmee ze een coachings-bureau had. Maar dit waren verrekeningen, omdat dit geld was voorgeschoten aan de ondernemersvereniging, zei ze.

'Ophef over iets kleins'

De vrouw kon deze overboekingen niet verantwoorden door middel van facturen of bonnen. Daarnaast pinde de vrouw bij verschillende kledingzaken en de kapper. ,,Dit is hooguit ongelukkig te noemen. Ik had het in die periode erg druk, waardoor ik wat slordig was. Ik heb nooit de bedoeling gehad de vereniging te benadelen”, zei de vrouw tegen de rechter. Ze heeft naar eigen zeggen veel voor de club betekend en betreurde het dat er zoveel ophef is gemaakt over zoiets ‘kleins’.

Geen berouw

Twee huidige bestuursleden zaten ook in de rechtszaal. ,,We wilden dit graag intern oplossen. Ze werkte niet mee en we zagen ons uiteindelijk genoodzaakt aangifte te doen”, zei de huidige voorzitster. De rechter tilde er zwaar aan dat de 50-jarige vrouw geen berouw toonde. Ze hield rekening met het tijdsverloop en dat de vrouw nog geen strafblad had.

Nieuws

menu