Oude hal fleurt jonge lui op

Wat als werk- en leerspringplank voor Wajongers nooit van de grond kwam, bloeit als nooit te voren. Studio JOB laat de oude fabriekshal in Odoorn bruisen van bedrijvigheid.

JOB staat voor Jongeren Onder Begeleiding. Jongeren die psychisch op een dood spoor zitten, fleuren helemaal weer op in de oude fabriek. Leerbewerkend, naaiend, lassend en lakkend winnen ze hun gevoel van eigenwaarde en moed terug om de oude draad weer op te pakken. Op de laatste resten van het vorige project dat Henk Robben met overbuurman Willem Harmers opzette maar stierf in schoonheid, bloeide toch iets moois op. ,,We hadden nog drie cliënten over. Die vielen meer onder de noemer zorg dan leer- werktraject. Dat gaf mij het zetje om deze doorstart te maken'', zegt Robben.

Perfecte match

De Odoorner profiteert van zijn ervaring die hij in de psychische jeugdzorg bij Accare heeft opgebouwd. Met Joke Bult uit Klijndijk lijkt hij de perfecte match te vormen. Bult is architectonisch vormgever en voelt als pleegmoeder van een jongen van 12 affiniteit met de doelgroep. Ze projecteert haar creativiteit op de cliënten en staat ook aan de basis van de nieuwe lay-out van de werkvloer. Die is nodig, legt ze uit. ,,Alles was ingericht voor jongens, maar nu zijn er ook veel meiden bij. We zijn druk bezig de ruimte anders in te delen. Er komt een aparte kleedkamer voor de meiden en we zijn op zoek naar een leerbewerkingmachine en naaimachines.''

Twinkeling

Via instanties als Yorneo, Accare, plusvoorziening (schakel tussen school en gemeente), en sociale teams komen jongeren bij Studio JOB terecht. De groep, die in een half jaar tijd is gegroeid van drie naar tien, is gemêleerd. Van de jongeman uit Appelscha die een opleiding volgt tot beveiliger, tot het meisje uit Heino met een hoog iq dat in vwo6 zit en anderhalve maand geleden kennismaakte. Dat moment zal Joke Bult nooit vergeten. ,,Haar moeder zei direct: ,Ik zie een twinkeling in haar ogen.' Ze reist met de trein vanuit Heino. Anderhalf uur heen, anderhalf uur terug. Eén nacht blijft ze bij mij thuis.'' In het nieuwe schooljaar moet het meisje aanhaken in vwo6.

Designwinkel

Sieraden, kandelaars, kachels, tafels... De jongeren maken prachtige en unieke dingen, die in het inpandige woonwinkeltje worden verkocht. Een eettafel met stalen onderstel en eiken blad lijkt linea recta uit de designwinkel afkomstig. Henk Robben: ,,Dit is een oude korenmalerij. Iemand kwam op het idee om van een paar kokers van oude graantransportbanden een onderstel te maken. Het geeft de jongeren een kick als er iets wordt verkocht dat zij hebben gemaakt.''

Nieuws

menu