Ouderen vertellen Drentse huisartsen over angst om geen behandeling te krijgen bij corona

Geen leeftijdsgrens bij bepalen behandeling patiënt met corona.

Een deel van de ouderen in Drenthe is bang dat ze niet behandeld worden als zij besmet worden met het coronavirus. ,,Die angst is onterecht en die wil ik graag wegnemen.”

Dat zegt Lamiek Westerhof, huisarts in Marsdijk in Assen, en bestuurslid van de vereniging van Drentse Huisartsen. ,,Mijn collega’s en ik worden gebeld door ongeruste ouderen. Ze denken dat ze bij voorbaat zijn opgegeven en niet in aanmerking komen voor een behandeling als zij corona krijgen. Dat is wat een deel van de ouderen bezig houdt. Die onrust moet helemaal weggenomen worden.”

Geen leeftijdsgrens

Westerhof legt uit dat bij de bepaling van de behandeling van een coronapatiënt geen leeftijdsgrens wordt gehanteerd. ,,Er wordt echt per patiënt gekeken wat de beste behandeling is.” Of iemand een zwakke gezondheid heeft (met name hart- of longziektes of diabetes) is ook een belangrijk factor. Volgens de huisarts blijkt dat het merendeel van de oudere mensen en ook mensen met een zwakke gezondheid genezen van corona. ,,Uit de kwetsbare groepen komen wel meer mensen in de problemen door corona. Ze worden ernstiger ziek.”

Intensive Care

Westerhof benadrukt dat patiënten op hoge leeftijd ook een behandeling op de intensive care krijgen als dat nodig en zinvol is. ,,Die afweging wordt door de arts samen met de patiënt gemaakt.” Zij zegt dat er ook ouderen zijn die contact opnemen met de huisarts om te vertellen dat zij niet naar het ziekenhuis willen als zij corona krijgen. ,,Wij vinden het belangrijk dat patiënten dit aan ons laten weten en gaan graag met hen in gesprek over hun wensen.”

Er komen overigens ook steeds meer inzichten dat sommige patiënten beter af zijn met een behandeling thuis, zegt Westerhof. ,,Daar wordt nu in andere delen van Nederland mee geëxperimenteerd. De patiënten kunnen in hun eigen huis net als in het ziekenhuis zuurstof en antibiotica krijgen.

Coronapatiënten gaan meer thuis behandeld worden

Het voordeel is dat zij gewoon thuis zijn bij hun familie. In het ziekenhuis liggen patiënten geïsoleerd. Familie mag niet op bezoek komen.” In Drenthe gebeurt dat nog niet. Huisarts Westerhof verwacht dat het wel gaat gebeuren zodra er duidelijke behandelprotocollen zijn.

Je kunt deze onderwerpen volgen
Drenthe
Coronavirus
menu