Ouderlingen Jehovah's Getuigen kunnen geen beroep doen op verschoningsrecht bij seksueel misbruikzaak Assen

Het hoofdkantoor van Jehova's Getuigen Nederland in Emmen. Foto: Jan Anninga.

Ouderlingen van Jehova’s Getuigen uit Noord-Nederland kunnen zich in het strafrechtelijk onderzoek naar seksueel misbruik door een Jehovah-lid uit Assen niet beroepen op hun verschoningsrecht als geestelijken. Dat heeft de rechtbank in Zwolle vrijdag bepaald.

Het landelijk hoofdkantoor van het geloofsgenootschap in Emmen en woningen van ouderlingen in Assen en Hoogezand zijn in november 2018 in opdracht van het Openbaar Ministerie door de politie onderzocht in het kader van onderzoeken naar vermeend seksueel misbruik door een lid van Jehovah’s Getuigen in Assen.

Vorige maand is in de rechtbank in Zwolle een klaagschrift behandeld van het Jehovah-bestuur tegen de inbeslagname van pastorale gegevens bij die invallen. Volgens de advocaat van Jehovah’s Getuigen Nederland waren de doorzoekingen en de inbeslagnames onrechtmatig, omdat de ouderlingen zich als religieuze dienaren zouden kunnen beroepen op hun verschoningsrecht. De rechtbank in Zwolle heeft vrijdag uitspraak gedaan. Naar haar oordeel is het verschoningsrecht in dit geval niet van toepassing.

Geen geheimhoudingsplicht

Er is volgens de rechtbank geen verschoningsrecht voor ouderlingen van de Jehovah’s Getuigen die deel uitmaken van een rechterlijk comité van die gemeenschap. Zij zijn op dat moment geen geestelijk hulpverlener. ,,Er is in dit geval geen sprake van een geheimhoudingsplicht die hoort bij de vertrouwensrelatie die geestelijke zorg- en hulpverleners hebben met de hulpvrager. De informatie die binnen het rechterlijk comité wordt gedeeld, wordt niet aan de ouderlingen toevertrouwd in hun rol als hulpverlener, maar in hun rol als lid van het rechterlijk comité. Bij het melden van seksueel misbruik binnen de Jehovah’s Getuigen zijn ouderlingen, onafhankelijk van de vraag wie die melding maakt, dus geen geestelijk verzorgers die aan anderen hulp verlenen.”

Onderzoek naar misbruik loopt nog

Bovendien kan volgens de rechtbank niet worden gezegd dat de geheimen die hulpzoekenden aan de ouderlingen toevertrouwen niet met anderen binnen de gemeenschap worden gedeeld. ,,De geheimhoudingsplicht van een ouderling is niet absoluut, zo blijkt ook uit de statuten van het kerkgenootschap.” Het eventueel verzamelde bewijs bij de invallen kan dus gebruikt worden in de zaak tegen het van seksueel misbruik verdachte Jehovah-lid uit Assen. Het strafrechtelijk onderzoek tegen de Assenaar wordt gedaan door het OM in Overijssel, omdat de man werkzaam is bij het arrondissementsparket Noord-Nederland. Het onderzoek loopt nog.

Michael van Ling, bestuurslid van Jehovah’s Getuigen in Nederland, heeft vrijdag een schriftelijke reactie gestuurd op het vonnis van de rechtbank Overijssel over het klaagschrift. ,,Deze uitspraak is zeer verontrustend. We verwachten dat de overheid het verschoningsrecht van religieuze bedienaren respecteert. We zullen onze juridische mogelijkheden voor het instellen van beroep bekijken.”


Nieuws

Meest gelezen

menu