Ouders onderschatten online seksueel gedrag jongeren: ‘Mijn kind doet dat niet’

ANP

Merel van Groningen (43), auteur en ervaringsdeskundige op het gebied van seks en social media, geeft dinsdag voorlichting in De Nieuwe Kolk. Van Groningen vertelt.

Mevrouw Van Groningen, u bent bekend in voorlichtingsland. Kunnen wij u ook ergens van kennen?

„Van mijn boeken, misschien. In 2008 heb ik een boek geschreven over mijn eigen ervaringen met loverboys. Daarna heb ik een boek geschreven over seksueel misbruik binnen de jeugdzorg. Toen werd ik gevraagd om voorlichtingen te geven. En in 2015 heb ik mijn laatste boek geschreven. In dat boek beschrijf ik verhalen die ik tegenkom tijdens de voorlichtingen. Verhalen van jongeren met problemen.”

Wat gaat u dinsdag in Assen vertellen?

„Ik ga alles vertellen over sexting, grooming en sextortion. En over een nieuwe trend die ik het afgelopen jaar ben tegengekomen: jongeren die op chatrooms 'pedofielen uitdagen'.”

Ik denk dat onze lezers daar wel wat uitleg bij willen...

„Dat begrijp ik, ja. Sexting betekent dat jongeren seksueel getinte berichten naar elkaar sturen, bijvoorbeeld via Whatsapp of Snapchat. Dat gebeurt al vanaf groep 8. Maar zelfs in groep 6 komt het voor. Zo van: durf jij je T-shirt omhoog te doen en er een foto of filmpje van te maken? En grooming is het digitale kinderlokken. Dat gebeurt vaak in de chatrooms van gamesites. Ook dan kunnen kinderen worden verleid hun shirt uit te doen voor de webcam, bijvoorbeeld onder het mom van ‘we gaan een spelletje in onze blote buik spelen’. Van sextortion is sprake als je hele identiteit op internet wordt overgenomen. Je foto’s worden dan bijvoorbeeld bewerkt en op seksadvertentiesites gezet.”

En die nieuwe trend: pedofielen uitdagen in chatrooms?

„Ja, dat zien jongeren als een spelletje. Ze gaan naar chatrooms en dagen mannen uit. Dat noemen ze ‘pedo uitdagen’. Ze kunnen hierdoor enorm in de problemen komen. Bijvoorbeeld omdat ze gezien worden door bekenden, die ook in de chatroom zitten. Het komt best vaak voor dat jongeren nadien worden gechanteerd.”

Hoe ben je hier achter gekomen?

„Tijdens de voorlichtingen stel ik me heel open en kwetsbaar op. Deze jongeren hebben het zelf verteld. Eerst dacht ik, het zal wel een incident zijn. Maar ik kwam het op meer scholen tegen.”

Waarom doen jongeren deze dingen?

„Het is het seksuele experiment. Maar ook groepsdruk en lol maken speelt een rol. Ergens snap ik wel dat jongeren dit doen, je moet dit vermaak zien als de seksblaadjes van vroeger. Maar het verschil met nu is dat ze de gevaren niet begrijpen.”

Wat is de grootste misvatting die volwassenen hebben op dit gebied?

„Dat ze denken: mijn kind doet dat niet. Tweederde van de jongeren doet wel eens aan sexting of weet er vanaf. Het verleiden tot blootfoto’s en het verspreiden ervan gebeurt heel veel. In Zeeland hebben onlangs nog drie meiden blootfoto’s van schoolgenootjes op Instagram gezet. Ze hebben een account aangemaakt en deze meisjes aan de schandpaal genageld.”

Waarom is het zo belangrijk hier voorlichting over te geven?

„Omdat jongeren altijd een stap voorlopen. Je kunt het als volwassene niet voorkomen. Je kunt er alleen voor zorgen dat je kind veilig aan deze onlinewereld deelneemt. Vraag naar de belevingen van je kind. Vraag niet alleen: hoe was het vandaag op school? Maar vraag bijvoorbeeld ook: hoe was het vandaag online, of zo. Voor jongeren is het verder heel belangrijk dat ze - als ze slachtoffer worden - gaan praten. Ze denken vaak: het zal wel over gaan. Maar dat is niet zo. Eenmaal online...”

Je kunt deze onderwerpen volgen
Drenthe
menu