Ouders van leerlingen basisscholen De Veenvlinder en Mariaschool in Eelde balen van 'tijdelijke' verhuizing van klassen naar voormalige Centrumschool

Door ruimtegebrek moeten enkele klassen van De Veenvlinder en de Mariaschool in Eelde verhuizen naar het pand van de voormalige Centrumschool aan de Schoollaan. Ouders zijn hier niet blij mee en hopen op een snelle structurele oplossing.

De voormalige Centrumschool in Eelde waar enkele groepen van de Mariaschool en De Veenvlinder worden ondergebracht.

De voormalige Centrumschool in Eelde waar enkele groepen van de Mariaschool en De Veenvlinder worden ondergebracht. Foto: Archief DVHN

Beide basisscholen betrokken in 2018 een nieuw gebouw aan de Boomgaard. Het leerlingenaantal stijgt sindsdien flink, waardoor extra ruimte nodig is. De schoolbesturen hebben in overleg met de gemeente besloten dat enkele klassen vanaf volgend jaar les krijgen in het oude pand van de Centrumschool, een kilometer verderop.

Verrast

Bij De Veenvlinder gaat het om twee groepen 4, de Mariaschool kiest voor de groepen 7 en 8. Voor ouders kwam de mededeling van de verhuizing als donderslag bij heldere hemel, zegt Pascal Zuidema. Zijn kinderen zitten op De Veenvlinder. „Wij waren niet op de hoogte van de zoektocht naar tijdelijke ruimte en ook de medezeggenschapsraad heeft de ouders niets gezegd. Uiteindelijk hebben we pas na aandringen een gesprek gehad met de directie van de school.”

Enkele ouders, onder wie Zuidema, laten het er niet bij zitten. „We streven ernaar dat de school een noodunit bij het eigen gebouw zet, zodat iedereen bij elkaar blijft. Maar dat is te duur en er is geen plek, zeggen ze. Onzin, voor de verhuizing van de bieb naar de oude Centrumschool trekken ze ook 130.000 euro uit.”

Zuidema is bang dat de werkzaamheden die met de verhuizing van de bieb gemoeid gaan, storend zijn voor de kinderen. „De kinderen hebben al een zwaar jaar achter de rug door corona, het zou niet goed zijn als een deel van hen nu op grote afstand van de rest van de school les krijgt, ook nog in zo’n rommelige omgeving. En alleen aan wandelen naar de gymles zijn ze straks al twee uur per week kwijt, er zijn geen speelvoorzieningen en klasoverstijgend werken kan niet meer.”

Structurele oplossing?

Hoewel de scholen hebben uitgesproken dat de verhuizing een noodoplossing is voor twee jaar, zijn ouders bang dat het veel langer gaat duren. „Ook omdat vóór oplevering van de twee scholen al bekend was dat ze snel te klein zouden zijn”, zegt Carolien Lanting. Haar zoon op de Mariaschool gaat volgend jaar naar groep 7 en dus naar het oude gebouw aan de Schoollaan.

„De school geeft zelf ook aan dat het niet ideaal is dat de klassen uit elkaar worden getrokken, dus we zetten nu samen de schouders eronder en kijken vooruit. Daarbij houden we goed in de gaten met welke structurele oplossingen gemeente en schoolbesturen gaan komen”, gaat Lanting verder. „Daar bestaan nog wel zorgen over, gezien het feit dat ze dit probleem niet hebben zien aankomen.”

De VVD-fractie in de gemeente Tynaarlo heeft vragen gesteld over de kwestie. In een gezamenlijke reactie schrijven de gemeente en schoolbesturen Baasis en Primenius aan deze krant dat de werkelijke cijfers inderdaad anders zijn dan in de leerlingenprognoses werd voorspeld. ‘De precieze redenen daarvan zijn we aan het onderzoeken, maar we zien dat de instroom van jonge gezinnen harder gaat dan vooraf was verwacht.’

De besturen zeggen er alles aan te doen om zo snel mogelijk met een definitieve oplossing te komen. Zodra daarover een denkrichting klaar is, wordt die met de ouders gedeeld.

Je kunt deze onderwerpen volgen
Drenthe
menu