Ouders volwassen scholier vallen in financieel gat

ANP

Ouders krijgen geen kinderbijstand en kindgebonden budget voor middelbare scholieren van 18 jaar of ouder. Uitkeringsgezinnen worden zo op enorme kosten gejaagd.

Ouders krijgen geen kinderbijstand en kindgebonden budget voor middelbare scholieren van 18 jaar of ouder. Uitkeringsgezinnen worden zo op enorme kosten gejaagd.

De cliëntenraad sociale zekerheid van Hoogeveen heeft zich in een brief aan de vaste Kamercommissies van Sociale Zaken en Werkgelegenheid en van Financiën over de situatie beklaagd. Kamerlid John Kerstens (PvdA) gaat staatssecretaris Jetta Klijnsma vragen stellen over de kwestie. Het lijkt een wonderlijk gat in de wetgeving te zijn dat geheel over het hoofd gezien is.

Zorgplicht

Ouders hebben zorgplicht over hun kinderen tot hun 21ste levensjaar. Bijstandsouders krijgen naast kinderbijslag ook een kindgebonden budget, zo is in de Wet Werk en Bijstand geregeld. Beide vervallen als het kind de leeftijd van 18 jaar heeft bereikt. Als kinderen vervolgonderwijs volgen (MBO, HBO of universitair) hebben ze recht op studiefinanciering. Zitten ze op hun 18de nog op de middelbare school, dan vallen ze tussen wal en schip.

Ze hebben dan wel recht op een tegemoetkoming voor scholieren, waarvan ze worden geacht zorgverzekering, schoolkosten en levensonderhoud te betalen. Die tegemoetkoming pakt evenwel aanzienlijk lager uit dan wat ouders en kinderen gewend waren, zo schrijft de cliëntenraad aan de Tweede Kamer. Volgens de schrijvers kan het voor een ouder met een tweeling 400 euro minder per maand betekenen.

Dit blijkt geen gefingeerd voorbeeld te zijn. Secretaris Akke Hoekstra van de cliëntenraad heeft dit probleem met haar dochters, leerlingen in de zesde klas van het VWO. Binnenkort worden ze 18 jaar. ,,En dan moet ik me tot september maar met 400 euro minder zien te redden'', zegt Hoekstra.

Bijstand ontoereikend

Hoekstra noemt de situatie extra schrijnend omdat het Nibud onlangs constateerde dat bijstand en de daarbij horende toeslagen al niet genoeg zijn voor een gezin met schoolgaande kinderen. De Wet Werk en Bijstand is er niet op berekend om schoolgaande kinderen te onderhouden.

Kamerlid John Kerstens trekt zich de situatie aan. Hij wil van de staatssecretaris weten hoeveel mensen in Nederland tegen het probleem aanlopen. Ook vraagt hij de staatssecretaris of gemeenten hier niet zouden moeten bijspringen. ,,Ze kunnen in dit soort gevallen met bijzondere bijstand van dienst zijn'', denkt hij. Volgens Hoekstra zegt de gemeente Hoogeveen dat niet te mogen.

Nieuws

Meest gelezen

menu