Oudste man met koninklijke onderscheiding Goossem Boers uit Assen: de stille kracht

Goossem Boers

De stille kracht. Zo kan Goossem Boers het beste worden gekarakteriseerd. De 93-jarige Assenaar is de oudste man in Nederland die vrijdag koninklijk is onderscheiden.

Boers werd lid in de Orde van Oranje Nassau voor zijn inzet voor de Vereniging Oud Militairen Indië- en Nieuw Guineagangers (VOMI) en in het wooncomplex De Peelerhof. Hij reageerde blij verrast op het telefoontje van burgemeester Marco Out van Assen over de onderscheiding.

Knecht bij de boer

De Assenaar werd geboren in Dwingeloo en ging na zijn schooltijd aan de slag als knecht bij een boer. Als 18-jarige moest hij onder de wapenen en vertrok als militair naar Nederlands Indië. Hij diende daar drie jaar, een periode die Boers zijn leven lang is bijgebleven en blijven achtervolgen.

Aan de ene kant hield hij aan zijn diensttijd vrienden voor het leven over, anderzijds, werd hij achtervolgd door nachtmerries over hetgeen hij had gemaakt. ,,Mijn vader, maar ook zijn vrienden, hebben er nooit over gepraat’’, zegt dochter Elly de Leeuw.

Na zijn diensttijd keerde Boers terug naar Dwingeloo en ging aan het werk als buschauffeur bij de EDS in Zwartsluis. Hij trouwde met Hilly Smit uit Diever waar het paar ook ging wonen. In 1975 werd Boers chef bij de Drentse Vervoer Maatschappij (DVM) in Assen en werd er verhuisd naar de Drentse hoofdstad.

Penningmeester Oud Militairen

Vanaf 2000 is Boers penningmeester van de Vereniging Oud Militairen Indië- en Nieuw Guineagangers (VOMI). In maart werd hij voor zijn inspanningen benoemd tot lid van verdienste. Naast zijn functie als bestuurslid organiseerde hij boottochten, busreizen en verkoopt hij lootjes ten bate van de vereniging.

Verder was Boers penningmeester van het complex Peelerhof, waar hij ook woont, en zet hij zich in voor de organisatie van uiteenlopende activiteiten. Hij leidt nog steeds de zanggroep en speelt dan ook op accordeon. ,,Hij doet en deed altijd heel veel’’, zegt dochter Elly. ,,Maar altijd op de achtergrond en zonder borstklopperij.’’

Je kunt deze onderwerpen volgen
Drenthe
menu