Harry uit Ruinen verbouwt 30 soorten aardappels als hobby. 'Dit is het beste spul wat we hebben in Nederland' | over de vloer

In de zomerserie Over de vloer delen Groningers en Drenten bijzondere verhalen uit hun leven. Vandaag: Harry Smit (68) uit Ruinen. Hij teelt dertig aardappelrassen met de hand. ‘Retrofarming’, noemt hij het.

Harry Smit doet aan 'retrofarming' en verbouwt dertig verschillende soorten aardappel. Hij laat zijn ratte-aardappelen zien.

Harry Smit doet aan 'retrofarming' en verbouwt dertig verschillende soorten aardappel. Hij laat zijn ratte-aardappelen zien. Foto: Gerrit Boer

De sproeiers staan aan onder de fruitbomen voor een monumentale boerderij aan de Dwingelerweg bij Ansen. Harry Smit proeft één van de appels. Hij woont eigenlijk in Ruinen, maar is hier iedere dag te vinden. Dit is het oude woonhuis van zijn schoonouders, dat hij in 1994 overnam. Het is een monumentaal gebouw uit 1842, met oude bedstedes, ossenbloedrode deuren en antieke wandtegels met christelijke scenes. „We zouden hier gaan wonen, maar mijn vrouw wilde dat uiteindelijk niet.”

En dus is Smit er zelf iedere dag te vinden. ,,Dit is mijn mancave ”, lacht hij. Op tafel liggen talloze bladen en tijdschriften over landbouwvoertuigen. Aan een spijker hangt een kalender met schaars geklede boerinnen. Aan de muur talloze platen met oude trekkers en gaspijplijnen. Ruim veertig jaar werkte Smit aan de aanleg van gasleidingen in Groningen en in het buitenland. De onzekerheden met de gastoevoer uit Rusland volgt hij op de voet.

Nu aan de aardappels

Nu is hij met pensioen en brengt hij hele dagen door tussen de aardappels op het stukje land naast de boerderij in Ansen. Deze hobby kan hij niet bij zijn woonhuis in Ruinen uitvoeren. Zijn groentetuin daar moest zes jaar geleden plaatsmaken voor een zwembad.

In 2018 begon Smit voor het eerst een paar aardappelsoorten te verbouwen. Iedere jaar kwamen er zo’n vijf soorten bij. Inmiddels poot hij dertig verschillende rassen op 0,4 hectare. Best een flinke lap grond om met de hand te poten, onkruid te wieden en te rooien. Smit begint daarom al in maart en trekt ergens in oktober de laatste piepers uit de akker. Zijn onbespoten opbrengst verkoopt hij in een kraampje langs de weg.