Over negen jaar bestaat de prullenbak niet meer: Drenthe is helemaal op de groene toer

Hergebruik van materialen moet in 2030 bij alle Drentse bedrijven de gewoonste zaak van de wereld zijn. De provincie gaat zelf het goede voorbeeld geven.

Wat nu nog afval is, moet snel grondstof worden voor nieuwe producten.

Wat nu nog afval is, moet snel grondstof worden voor nieuwe producten. Foto: Marcel Jurian de Jong

„We ontkomen er niet aan”, zegt gedeputeerde Henk Brink (VVD). „Met zoveel miljard mensen op deze planeet moeten we anders met onze grondstoffen omgaan.” „De prullenbak wordt de recyclebak”, vult zijn woordvoerder Petra Gelderloos aan.

Groene toer

De provincie Drenthe is helemaal op de groene toer. Kort nadat gedeputeerde Cees Bijl (PvdA) zijn plannen presenteerde om Drentse werknemers op de fiets te krijgen, legt zijn collega Brink de plannen op tafel voor de groene economie.

Brink is behalve gedeputeerde ook boer in Zwiggelte en zegt vanuit die hoedanigheid al jaren enthousiast te zijn over hergebruik van materiaal. „Als jongen van 18 jaar, in 1976, werkte ik al eens mee aan de sloop van een schoolgebouw. De spanten van het dak mocht ik meenemen naar huis, die hebben we gebruikt voor een schuur. Ze zitten er nog.”

De provincie wil dus dat bedrijven zoveel mogelijk gebruikte materialen toepassen en alvast nadenken over hergebruik wanneer hun product eenmaal versleten is. Ze moeten kunststoffen gebruiken die van plantaardig materiaal zijn gemaakt, of die gemakkelijk zijn te recyclen. Dit alles is, als het aan de provincie ligt, over negen jaar niet meer voorbehouden aan de koplopers van innovatieve en milieubewuste bedrijven, maar wordt de standaard in het hele bedrijfsleven.

Provincie gaat goede voorbeeld geven

Het provinciebestuur gaat zelf het goede voorbeeld geven bij alle projecten die zij uitvoert of laat uitvoeren, benadrukt Brink. De provincie heeft bijvoorbeeld wegen in beheer en denkt na over de gedeeltelijke verdubbeling van de N34. „Vroeger stortte je gebruikt asfalt op de vuilnisbelt”, zegt Brink. „Nu gebruik je de oude bovenste laag als basis voor het nieuwe wegdek.”

De tijd is er ook rijp voor, vindt de gedeputeerde. „Vergelijk het met fietsen: nog niet zo lang geleden vonden mensen het armoedig als je geen auto had. Nu is het een voorrecht als je door de frisse lucht fietst. Zo is het ook met tweedehands spullen. Tweedehands kleren zijn geen afdankertjes, maar koop je in de winkel. Mensen kopen of verkopen gebruikte spullen via Marktplaats.”

De bedrijven moeten het doen, maar de provincie gaat hen ondersteunen met scholingsactiviteiten en overdracht van kennis. De groene economie moet meer banen opleveren en leiden tot een sterkere en toekomstbestendiger economie.

Je kunt deze onderwerpen volgen
Drenthe
Duurzaamheid
menu