Over twee weken hoort verdachte Hans O. van de kofferbakmoord of hij op vrije voeten komt. Zijn advocaat wil de zoon van voormalig No Surrender-captain Henk Kuipers horen

Advocaat Nico Meijering die verdachte Hans O. uit Emmen (42) bijstaat in de kofferbakmoord-zaak wil meerdere getuigen horen. Een van hen is de zoon van de voormalige leider van No Surrender, Henk Kuipers. De rechtbank in Assen maakt over twee weken bekend of O. in de gevangenis moet blijven zitten.

Hans O. tijdens de eerste pro formazitting van de kofferbakmoord

Hans O. tijdens de eerste pro formazitting van de kofferbakmoord Tekening: Heleen van den Broek/DvhN

Dat werd duidelijk tijdens een zogeheten regiezitting. Advocaat Nico Meijering vroeg donderdag om zijn cliënt vrij te laten. Zijn familie wil desnoods wel een borgsom (‘van welke hoogte dan ook’) betalen. Ook wil O. zijn paspoort inleveren zodat hij het land niet kan uitvluchten.

De 42-jarige O. wordt verdacht van betrokkenheid bij de gewelddadige dood op de 31-jarige boerenzoon Ralf Meinema uit Klazienaveen. Meinema werd op 31 maart 2017 dood gevonden in de kofferbak van zijn zwarte Mercedes die boven het Stieltjeskanaal tussen Zandpol en Coevorden bungelde. De zaak is in de volksmond de kofferbakmoord gaan heten.

Hans O. wil graag naar huis

Meijering wil meerdere getuigen extra aan de tand voelen, zo liet hij weten. Een van hen is de zoon van Henk Kuipers, de voormalig grote baas van No Surrender. Waarom dat is, werd niet duidelijk. Ook een ander lid van No Surrender wordt verzocht om een getuigenverklaring af te geven.

De advocaat verzoekt om meerdere getuigenverhoren. Naast de leden van No Surrender zou ook de teamleider van de recherche, die onderzoek deed naar de gewelddadige dood van Ralf Meinema, gehoord moeten worden, gaf Meijering aan.

De officier van justitie liet namens het Openbaar Ministerie (OM) weten geen moeite te hebben met het horen van getuigen. Wel vindt het OM dat verdachte O. vast moet blijven zitten. De rechtbank wil op 10 juni uitspraak doen of Hans O. vrij moet komen of niet. ,,Het zou heel leuk zijn om naar huis te gaan nu”, zei O.

De advocaat van O. - van het Amsterdamse kantoor Ficq & Partners - gaf aan dat de schuld van zijn cliënt eigenlijk al helemaal is beklonken door het OM. Aan de verklaring O. zelf, die volgens Meijering onderbouwd wordt door zijn vrouw, wordt amper waarde gehecht. ,,Het OM zit helemaal op het spoor: Hans O. heeft Ralf Meinema om het leven gebracht.”

Er is een dna-mengspoor van Hans O. aangetroffen op de linkerbroekzak van het slachtoffer. Hans O. zegt dat dit spoor op de broekzak terecht is gekomen omdat hij de handen heeft geschud van Ralf Meinema toen zij elkaar voorafgaand aan de dood van Meinema meerdere malen ontmoetten. Volgens advocaat Meijering willen de rechercheurs en het OM helemaal niet kijken naar deze ‘logische verklaring’.

Afspraak vanwege handeltje

Hans O. en Ralf Meinema hebben elkaar, volgens die verklaring van de verdachte, drie keer ontmoet. Een week voor de dood van Meinema en twee maal op de dag voor zijn dood (rond etenstijd en vlak voor middernacht). Volgens O. heeft hij ook op die dag in de zwarte Mercedes van het slachtoffer heeft gezeten omdat ze een afspraak hadden vanwege een handeltje. Wat voor handeltje wil O. niet zeggen.

Het OM wil helemaal niks weten van het ‘handenschud-verhaal’ van O. ,,Het OM gaat ervanuit dat de dna-sporen passen bij betrokkenheid van het delict.” Het OM wijst ook op de samenhang van de verklaring van een anoniem bedreigde getuige, telefoongegevens van O. en de dna-sporen op de broek van Meinema.

O. belde Meinema meerdere malen met een prepaid-telefoontje. Juist om te voorkomen dat dit telefoontje te traceren zou zijn. Die prepaid-telefoon en een simkaart zou hij enkele dagen daarvoor hebben gekocht, zei het OM eerder. O. voerde het nummer van Meinema ook in op zijn eigen telefoon, maar belde het nummer nooit en verwijderde die later weer.

Volgens Meijering is de verklaring van een anonieme bedreigde getuige zo onbetrouwbaar als wat. De informatie die zou zijn aangeleverd kon net zo goed uit de media of het roddelcircuit (‘deze zaak maakt nogal wat los in de regio Emmen’) komen. Deze getuige zou slechts uit zijn op de beloning van 100.000 euro, betoogde de advocaat die de getuige als geldwolf bestempelde.

Geen duidelijkheid over Kenny B.

Begin 2018 werd O. ook al gearresteerd. Op maandag 5 oktober van vorig jaar werd hij opnieuw aangehouden voor betrokkenheid bij de dood van Meinema. Sindsdien zit O., die woont op een klein woonwagenkamp in Emmen, vast. Er is nog een tweede verdachte: Kenny B. uit Klazienaveen. Hij werd ook vorig jaar opgepakt, maar loopt inmiddels op vrije voeten.

Je kunt deze onderwerpen volgen
Drenthe
Kofferbakmoord
Kofferbakmoord
menu