Overheid koopt pand voor Health Hub Roden

Foto Marcel Jurian de Jong

Provincie Drenthe en gemeente Noordenveld spelen feitelijk voor projectontwikkelaar als ze het pand van Resato in Roden kopen voor Health Hub Roden. Het voorstel ligt er.

Het risico van ongeoorloofde staatssteun ligt op de loer. Toch gebeurt dat, omdat het belang voor de economische ontwikkelingen veel groter wordt geacht dan het risico. En Health Hub Roden is bovendien niet een gewone onderneming, maar een bijzonder samenwerkingsverband dat zich niet zomaar bij een bank kan melden om een pand te kopen. Daarom wil Noordenveld er zes ton in steken en de provincie 2,4 miljoen euro.

Medische technologie

Het is allemaal bedoeld om de medische technologie verder te helpen door kleine bedrijfjes in de sector de kans te geven groter te worden. Ook komen studenten van Noorderpoort en de Hanzehogeschool er in contact met de praktijk van de medische zorg en het bedrijfsleven.

Zowel gemeenteraad als Provinciale Staten moeten het licht nog op groen zetten, maar de verwachting is dat ook die in meerderheid het voordeel ziet van een verdere versterking van de Health Hub.

Flitsende ontwikkeling

Die maakt sinds 2016 een flitsende ontwikkeling door. Wat begon als een poging van overheden en bedrijfsleven om de gevolgen te beperken van het failliet van medische onderneming Cordis in Roden (ooit goed voor duizend banen) ontwikkelde zich al snel tot een broedplaats van noviteiten op het gebied van medische technologie. Door Health Hub Roden zijn er volgens de gemeente driehonderd nieuwe arbeidsplaatsen ontstaan, zijn een kleine twintig nieuwe bedrijven opgericht en zijn ruim zeventig organisaties uit Noord-Nederland lid geworden van het samenwerkingsverband.

Toekomst van de medische zorg

Directeur Peter Boonstra van Health Hub Roden ziet de verhuizing naar een veel groter pand als investering in de toekomstige medische zorg, die niet zonder technische hulp kan. Nu huurt het 1500 vierkante meter in Roden met ruimte voor zes kleine bedrijfjes, straks wordt dat 3700 vierkante meter met behalve laboratoria ook een cleanroom en 1000 vierkante meter voor bedrijven. De scholen wordt de kans geboden om multidisciplinair onderwijs te geven en zij hebben daarom beloofd ruimte te blijven huren.

Contacten met onderwijs en elkaar

Kleine bedrijfjes kunnen door contact met andere bedrijven en studenten sneller en beter producten ontwikkelen. Er staan nu zo’n twintig op de wachtlijst door ruimtegebrek. Boonstra wijst op de waarde van gezamenlijke denkkracht en een open manier om vernieuwende technieken te ontwikkelen. „Zelfs een miljardenbedrijf als Boston Scientific wil meedoen. Een bedrijfje uit Amsterdam dat operatieapparatuur maakt opende alvast een dependance in Roden in afwachting van onze verhuizing.”

Je kunt deze onderwerpen volgen
Drenthe
menu