Overlast Gouverneurstuin neemt ernstige vormen aan

De Gouveneurstuin in Assen.

De overlast in de Gouverneurstuin in hartje Assen neemt hand over hand toe. Drugsdealers, drugsgebruikers, wildplassers en -poepers, geluidsoverlast en bedreigingen zijn aan de orde van de dag.

Dat zeggen omwonenden van het stadspark, dat onlangs voor veel geld is opgeknapt. „We klagen al jaren, maar er is nog nooit echt iets aan gedaan”, vertelt een van hen. „De gemeente neemt ons niet serieus.”

De omwonenden hebben regelmatig bij politie en gemeente aangegeven hinder te ondervinden van bepaalde bezoekers van de Gouverneurstuin. Zij willen niet met een beschuldigende vinger wijzen, maar eindelijk eens gehoord worden. „Zodra de zon schijnt en de krokusjes op de Brink weer tevoorschijn komen, word ik onrustig. Dan begint de overlast.” Het park sluit elke dag om acht uur ’s avonds, maar vanaf elf uur ’s ochtends is er al sprake van overlast.

Drugsdealers

Mensen die, zo veronderstellen omwonenden, onder invloed zijn van drugs schreeuwen luid. Achter het theehuisje wordt regelmatig gedeald. Andere bezoekers voelen zich hierdoor onveilig. Er vonden al verschillende incidenten plaats. Zo werd er een tas met drugs gestolen en werden een man en zijn vriendin door zeven jongeren mishandeld. Volgens de omwonenden heeft de overlast sinds een jaar of vier ernstige vormen aangenomen.

„We hebben jaren gehad met een paar alcoholisten, maar die waren nog vrij rustig. Nu komen er ook drugsgebruikers en dealers bij.”

Muziekskoepel

De muziekkoepel in het stadspark is populair. Bezoekers kunnen er droog en uit de wind rondhangen. Volgens de omwonenden is het vooral een plek waar hangjongeren en -ouderen gebruik van maken. „We zouden graag zien dat de koepel helemaal wordt weggehaald.”

Twee jaar geleden drong raadslid Egbert Prent van Op Assen er op aan om de mensen die voor overlast zorgen aan te pakken. Volgens de buurtbewoners werd ook dit afgedaan als een storm in een glas water.

Controle

Zelf hebben zij al wel ideeën over een mogelijke oplossing. „We denken dat het belangrijk is om te zorgen voor sociale controle in de Gouverneurstuin. Voor een werkvoorzieningsproject was een tijd lang een groep mensen, vijf dagen per week in het park aanwezig. Toen was er controle. Dat werkte.”

De omwonenden vinden verder dat de gemeente de bankjes in het park die dicht bij de huizen staan, moet verplaatsen. Om meer controle te krijgen, zien zij een rol weggelegd voor het theehuis in de tuin. „Daar kun je een prachtige plek van maken. Zoek een uitbater die zich daar wil vestigen en je slaat twee vliegen in één klap. Op die manier krijgt de Gouverneurstuin een ander en gezelliger karakter.”

Nieuws

Meest gelezen

menu