Overvaller City Hotel in Meppel riep tegen eigenaar: 'Ik heb zes kogels'

De politie heeft een man aangehouden in verband met de overval op het City Hotel Meppel. Foto: Van Oost Media

,,Het was een misverstand”, zei de 35-jarige verdachte van een poging tot een gewapende overval op het City Hotel in Meppel dinsdag tegen de rechtbank. De Pool, die Engels sprak, ontkent dat hij van plan was om de hoteleigenaar te beroven.

Maar volgens de officier van justitie is er voldoende bewijs dat de man met een vuurwapen in zijn hand heeft geprobeerd om een overval te plegen in het hotel op eerste kerstdag 2019.

De verdachte zou het vuurwapen op de hoteleigenaar hebben gericht en vervolgens in het Engels hebben gezegd: ,,Ik zit in de problemen en moet 140 euro betalen anders haal ik het einde van de avond niet. Ik heb zes kogels.” Het verhaal van de hoteleigenaar wordt volgens de officier bevestigd door zijn partner die getuige was van het voorval. ,,Hun verklaringen komen overeen met de beschrijving van de beelden die met bewakingscamera’s zijn gemaakt.”

Speurhond

De Pool ging er uiteindelijk zonder buit vandoor. Met hulp van een speurhond van de politie is hij vrij snel opgepakt. De politie had een goed signalement van de verdachte, omdat hij wel eens in het hotel had gelogeerd met zijn vriendin.

Zijn advocaat Ronald Knegt zegt dat alles fors wordt opgeklopt. ,,Er is geen grof geweld gebruikt. Mijn cliënt heeft mij verteld dat hij de mensen van City Hotel vertrouwde. Hij heeft gevraagd om geld. Misschien was het een foute manier. De hoteleigenaar en de getuige spreken allebei niet goed Engels. Er was waarschijnlijk sprake van miscommunicatie.”

‘Hij zit 23 uur per dag in de cel’

Strafpleiter Knegt vroeg de rechtbank om de Pool onder voorwaarden vrij te laten. ,,Hij zit nu ruim drie maanden vast. Vergelijkbare zaken zijn door rechtbanken afgedaan met veel lichtere straffen. Het is zwaar in de gevangenis door de coronamaatregelen. Hij zit 23 uur per dag in de cel, zonder arbeid, zonder bezoek en hij maakt zich zorgen om zijn familie.” De rechtbank wees het verzoek van Knegt af. Volgens de rechtbank is er risico op herhaling gezien het strafblad van de man en gaat het ook om een ernstig strafbaar feit.

Vanwege de coronamaatregelen waren de advocaten, de tolk en de verdachte niet fysiek aanwezig in de zittingszaal. De weinige zaken die nog worden behandeld, verlopen nu veelal via videoverbindingen. Het is nog niet bekend wanneer de strafzaak tegen de Pool inhoudelijk wordt behandeld.

Nieuws

Meest gelezen

menu