Oving uit Odoornerveen hangt de vlag uit: eierverkoop weer op gang

De eierafnemer heeft de eerste vracht opgepikt, het verkoophokje voor de boerderij is eindelijk weer open voor publiek.

Bert en Mariska Oving in Odoornerveen zetten daarmee een dikke streep door het fipronildrama dat hun zo zwaar trof. De Nederlandse Voedsel en Warenautoriteit (NVWA) nam kort voor de jaarwisseling eiermonsters af. De concentraties van het insecticide waren dusdanig laag dat de verkoop van eieren weer kan worden hervat. ,,Een geweldige opsteker. Een beter begin van het nieuwe jaar kunnen wij ons niet wensen”, jubelt Mariska Oving.

De vlag uit

Ze heeft de boerderij met vlaggetjes versierd. Het pluimveebedrijf uit Odoornerveen werd zwaar getroffen door de fipronilcrisis. Liefst 60.000 kippen moesten half augustus worden geruimd. Een hard gelag. Zowel financieel (de totale schade bedraagt rond een half miljoen euro en het is zeer de vraag of ze er ooit een cent van terugzien) als ook emotioneel.

Tien pallets eieren vernietigd

Wat het zo schrijnend maakte, was dat ze zelf het dodelijke gas moesten kopen en de kippenkadavers met kruiwagens uit de stallen afvoeren. ,,We hebben een hele zware periode achter de rug. Kort geleden nog hebben we nog 10 pallets met elk 10.800 eieren moeten vernietigen.”

In februari op volle kracht

Het bedrijf draait met bijna 30.000 kippen nu op de helft van de capaciteit van voor de crisis. In februari verwacht Oving de volgende lichting kippen. Als het goed is kan het bedrijf dan weer op volle productie draaien.

Nieuws

Meest gelezen

menu