PAC en D66 Coevorden: ‘De NAM mag geen afvalwater met zes miljoen liter aan chemicaliën in de gasvelden van Schoonebeek, Dalen en Oosterhesselen lozen’

Foto: Pixabay.

Het PAC en D66 Coevorden dienen dinsdag tijdens de gemeenteraadsvergadering van de gemeente Coevorden een motie in tegen het voornemen van de NAM om afvalwater in de lege gasvelden van Dalen en Oosterhesselen te injecteren.

Dit afvalwater is een product van de oliewinning in Schoonebeek.

Jerry Stoker van het PAC: ,,Met het productiewater wordt naast benzeen ook zes miljoen liter chemicaliën geloosd in de Drentse bodem”. Stoker wijst erop dat de NAM geen staatsbedrijf is maar eigendom van Shell en ExxonMobil. ,,Het is dus een privaatrechtelijke onderneming gericht op maximale winst tegen zo gering mogelijke kosten en niet primair gericht op de gevolgen van de bedrijfsvoering”.

Boete

Dat de NAM onlangs nog een boete heeft gekregen van het Openbaar Ministerie wegens ‘tekortschieten en het voorkomen van lekkage’ in het milieu (Collendoornereveen) met klachten voor de volksgezondheid tot gevolg is daar volgens het PAC en D66 een voorbeeld van.

Stoker: ,,Door nu medewerking te verlenen aan het voornemen van de NAM kan de ondergrond in de toekomst niet gebruikt worden voor maatschappelijke doelen zoals geothermie of de opslag van waterstof”.

Waterleidingmaatschappij Vitens uitte eerder haar zorgen al over het idee vervuild water in de bodem te brengen, stellen het PAC en D66 in de motie die ze dinsdagavond indienen. ,,Bovendien onderzoekt de NAM zélf onvoldoende alternatieven voor waterinjectie.”

Met hand en tand

De partijen vragen de gemeenteraad van Coevorden zich uit te spreken tegen het voornemen van de NAM en het college om zich er met hand en tand tegen te verzetten.

Nieuws

Meest gelezen

menu