PVV Emmen trekt voorstel hoofddoekjesverbod raadzaal in

De fractie van de PVV in de raad van Emmen heeft donderdagavond het initiatiefvoorstel om geloofsuitingen in de raadzaal te verbieden ingetrokken.

De kersverse fractievoorzitter Edwin Rixtum zei voorafgaande aan de raad zonder een verdere toelichting dat hij het punt introk. Later reageerde hij in de app dat het om ‘ons moverende redenen’ gaat. Ook nas afloop van de vergadering wilde Rixtum de redenen niet geven. Wel zei hij dat het om een unaniem fractiebesluit ging. Rixtum hield de mogelijkheid om het voorstel later weer eens op de agenda te zetten open.

Een raadslid met hoofddoek

Het initiatiefvoorstel werd in het voorjaar met veel bombarie aangekondigd door fractievoorzitter Tom Kuilder.

,,Geloof is iets voor achter de voordeur’’, zei hij toen, en Kuilder vindt dat de scheiding tussen kerk en staat het dragen van dergelijke uitingen verbiedt.

In de raad van Emmen wordt een hoofddoekje gedragen door Ugbaad Kilinçci van de PvdA. ,,Goed dat de PVV het voorstel heeft ingetrokken’’, zei ze na afloop.

Verbod strijdig met Rechten van de mens

Het voorstel maakte overigens geen schijn van kans. Het college liet in juli al weten niets te zien in het verbod. Het wees erop dat een dergelijk verbod strijdig is met het Europese verdrag tot bescherming van de Rechten van de Mens.

Ruzie in de fractie

De fractie van de Emmer PVV was de afgelopen week ook al in het nieuws toen de drie fractieleden ruziënd over straat gingen, na neo-nazistische uitingen op Twitter van fractievoorzitter Tom Kuilder. Na enkele stevige gesprekken werd Kuilder vervangen door Rixtum.

Nieuws

menu