PVV Emmen zet Tom Kuilder uit de fractie

Tom Kuilder. Foto: Gemeente Emmen

De PVV in Emmen heeft raadslid Tom Kuilder donderdagmiddag uit de fractie gezet.

Het vertrek van Kuilder komt niet geheel onverwacht. Hij had het al geruime tijd aan de stok met de rest van de driemansfractie.

In september dreigde al een scheuring in de Emmer PVV-gelederen nadat Kuilder op Twitter bijdragen uit racistische kringen deelde. Rixtum en fractiegenoot Martijn Storm zeiden toen al helemaal klaar te zijn met het impulsieve gedrag van ‘solist’ Kuilder, maar na enkele urenlange sessies bleek de fractie gewoon als driemansgezelschap verder te gaan. Kuilder had als excuus gezegd niet te weten dat zijn dat STormfront, van wie hij retweette, een neonazistische website was.

Partijbonzen in Den Haag

Hij moest op het matje komen bij partijbonzen in Den Haag. Vervolgens moest hij het voorzitterschap van de fractie inleveren, maar hij bleef wel lid van de fractie. Tot twee weken gelden. Toen werd Kuilder te verstaan gegeven dat zijn gedrag niet overeenstemming was met de normen en waarden van de andere PVV’ers.

Niet-werkbare situatie

Fractievoorzitter Edwin Rixtum kondigde het vertrek donderdag aan in de gemeenteraad. Rixtum zei dat er sprake was van een niet-werkbare situatie en dat de gedragingen van Kuilder voor de partij reden waren om hem zijn zetel af te nemen, maar om welke gedragingen het ging zei hij er niet bij. Rixtum had Kuilder tot het begin van de vergadering de kans gegeven om zelf het raadslidmaatschap neer ter leggen, maar die had niets meer, van zich laten horen. Burgemeester Eric van Oosterhout van Emmen vertelde de raad dat ook hij deze week pogingen heeft ondernomen om Kuilder te pakken te krijgen, maar ook dat is niet gelukt.

Sonja Kort

Kuilder was al sinds zijn ‘degradatie’ binnen de fractie niet meer in de raadzaal van Emmen gesignaleerd. Raads- en commissievergaderingen liet hij aan zich voorbijgaan. De plek van Kuilder wordt vermoedelijk ingenomen door Sonja Kort, de echtgenote van Edwin Rixtum en statenlid voor de PVV. Maar Kuilder kan ook voor zichzelf beginnen. Dan is het wel nodig dat hij binnenkort iets van zich laat horen.

Tom Kuilder was donderdag niet bereikbaar voor een reactie.

Nieuws

Meest gelezen

menu