PVV doet mee aan verkiezingen in Emmen, Delfzijl en Pekela; Tom Kuilder trekt kar in Drenthe (Update)

De PVV doet bij de komende gemeenteraadsverkiezingen mee in Emmen. Het is de enige Drentse gemeente waar de de partij van Geert Wilders meedingt naar de gunst van de kiezer.

In Groningen doet de partij mee in Pekela en Delfzijl, staat op de partijwebsite. De PVV maakte eerder bekend ook in de nieuwe gemeente Westerwolde en Oldambt mee te willen doen, maar is daar afgehaakt.

Wie de lijsttrekkers worden voor de PVV in de havenstad en Pekela is onduidelijk. Ton van Kesteren, fractievoorzitter van de PVV in de Groninger Staten, is niet bereikbaar voor commentaar.

Uiterlijk 4 februari moet de PVV aangeven hoe de lijst er uit ziet.

Op de lijst van Emmen prijken zeven namen. Tom Kuilder (35), werkzoekend jurist uit Emmen, is de lijsttrekker. Hij is de zoon van Jan Kuilder (72), die in Zuidoost-Drenthe lange tijd bekendheid genoot als ondernemer en prominent geldschieter van de profvoetbalclub FC Emmen. ,,Ik wist al enige tijd dat hij hiermee bezig was’’, zegt Kuilder senior, die zelf nooit politiek actief was en niets wil zeggen over zijn eigen politieke voorkeuren.

Kuilder junior wordt gevolgd door Martijn Storm uit Klazienaveen, Edwin Rixtum uit Emmen, Sonja Kort uit Emmen, Gerard Bos uit Zandpol, Bert Beuker uit Klazienaveen en Patrick Notmeijer uit Emmen. Sonja Kort is nu al actief voor de PVV in de Provinciale Staten van Drenthe. Wie in Groningen op de lijst komen, is nog niet duidelijk.

Debuut

Het is de eerste keer dat de PVV in Emmen meedoet met de gemeenteraadsverkiezingen. Bij de verkiezingen voor de Tweede Kamer in maart dit jaar was de PVV in Emmen de grootste partij.

De PVV wilde aanvankelijk in 2018 in vier Drentse gemeenten meedoen aan de raadsverkiezingen: Emmen, Coevorden, Borger-Odoorn en Hoogeveen. ,,Dit zijn de gemeenten waar de PVV de meeste aanhang heeft’, verklaart PVV-Statenlid Harry Bronts (60) uit Veenhuizen.

Afgelopen voorjaar deed Geert Wilders een oproep. Wie graag PVV-raadslid wilde worden een van de genoemde Drentse gemeenten, diende zich te melden. ,,Dit leverde ruim vijftig reacties op. Met deze mensen zijn gesprekken gevoerd en er zijn trainingen geweest. Uiteindelijk zijn we tot de conclusie gekomen we alleen in Emmen een kwalitatief sterke lijst op kunnen stellen’’, zegt Bronts. Het waren ook de PVV-statenleden die de volgorde hebben vastgesteld.

Relatief korte lijst

Bronts erkent dat een lijst met zeven kandidaten relatief kort is. ,,Maar we hebben liever een korte lijst met goede kandidaten, dan een lange lijst met daarop mensen die wij onvoldoende geschikt achten.’’

Mocht de PVV bij de verkiezingen meer dan zeven zetels binnenhalen, dan worden de overige gewonnen zetels verdeeld over andere partijen, aldus Bronts. Dit wordt bevestigd door een woordvoerster van de Kiesraad in Den Haag. Aan een voorspelling van de uitslag waagt Bronts zich niet.

De goede score van de PVV bij de Tweede Kamer-verkiezingen in Emmen biedt geen garanties, weet de inwoner van Veenhuizen. ,,Bij die verkiezingen deed de lokale partij Wakker Emmen niet mee. En die partij is veruit de grootste in Emmen.’’

Bij de selectie van kandidaat-raadsleden keek de PVV naar tal van criteria, aldus Bronts. ,,Hebben de mensen het PVV-dna in zich? Wat is hun motivatie? Spelen op achtergrond toch niet bepaalde economische redenen een rol om raadslid te willen worden? Uiteraard hebben wij ook gekeken naar het politieke verleden van mensen. Wij wilden beslist geen partijhoppers.’’

Nieuws

menu