Paardentram Rein en Aaltje mag blijven rijden

Rein de Vries. FOTO MARCEL J. DE JONG

En zo kwam het toch nog goed voor Rein en Aaltje de Vries. Ze mogen nog een jaar met hun paardentram in Orvelte rijden. De gemeente Midden-Drenthe heeft hun vergunning, na maandenlange onduidelijkheid, verlengd.

,,We zijn hartstikke blij'', reageert Rein op het nieuws. ,,We hebben vorige week ook zo ontzettend veel reacties gehad. Het is fijn dat ons dit wordt gegund.''

Vorige week vertelden Rein (74) en Aaltje (70) hun verhaal in Dagblad van het Noorden. Al zevenentwintig jaar rijden ze met hun paarden en huifkarren door het museumdorp. De paardentram is een begrip. Elke drie jaar werd hun vergunning verlengd, ze bouwden een goed bestaan op. Maar mei vorig jaar kwamen anonieme klachten bij de gemeente binnen. Het echtpaar De Vries moest op het gemeentehuis komen.

Openbaar aanbesteed

Op 1 november 2015 liep hun vergunning af en stonden de paarden werkloos in de wei. Op hun verzoek (juli 2015) de vergunning te verlengen kregen Rein en Aaltje te horen dat de gemeente zich nog beraadde op de paardentram en dat er meer gegadigden waren. In januari werd duidelijk dat de vergunning openbaar werd aanbesteed.

,,Er zijn vijf gegadigden'', zei de woordvoerder van burgemeester Ton Baas tegen DvhN. Hij wilde niet op het verhaal van Rein en Aaltje reageren.

Het echtpaar had juridisch advies ingewonnen. Ze hadden nog een jaar doorgewild om hun bedrijf zorgvuldig af te bouwen. ,,En dan een afscheid met een bloemetje'', zei Aaltje, die vreesde voor haar paarden. ,,Hun conditie is al verslechterd. En ik krijg elke week aanvragen binnen van bedrijven die met de paardentram willen'', zei Rein.

Fout gemaakt

Burgemeester Baas maakte donderdag bekend dat de gemeente een fout heeft gemaakt. Het echtpaar De Vries had in juli meteen een schriftelijke weigering van de nieuwe vergunningaanvraag moeten krijgen. Omdat dat niet is gebeurd, mogen Rein en Aaltje tot 31 december blijven rijden. ,,Ik ben met de Belangenvereniging Orvelte gaan praten", zegt Baas. ,,En heb gezegd dat we verkeerd gecommuniceerd hebben en dat de ondernemers niet op elkaar moeten gaan schelden. Als ze willen schelden moeten ze dat op mij doen. Ik baal hier ongelofelijk van."

Alle gegadigden krijgen een geldbedrag als compensatie voor de gemaakte onkosten. Na de zomer start de inschrijving voor volgend jaar.

Je kunt deze onderwerpen volgen
Drenthe
menu