Paasvuur Midlaren: 'het wordt al weer heel wat'

Voor vier euro een karretje snoeihout brengen voor het paasvuur. Hans de Groot van de feestcommissie Midlaren helpt graag een handje mee. Foto: Jaspar Moulijn.

Op veel plekken in Drenthe is afgelopen weekeinde begonnen met het bouwen van een paasbult. Zo ook in Midlaren.

Hoogtepunt

Een meter of zes hoog wordt hij meestal. En dan alleen doordat de boer hem met de shovel opdrukt. Niet de grootste paasbult dus, maar wel een hoogtepunt op de dorpsagenda van Midlaren. En goed voor het dorpsfeest, want een karretje snoeihout storten kost vier euro. En als er een oude Fendt-trekker stopt met een grote boerenkar vol takken wrijft Hans de Groot van de feestcommissie zich bijna in de handen: een tientje. ,,Deze zaterdag zijn er al wel zestig karretjes gebracht. Het wordt al weer heel wat.’’

,,Deze zaterdag zijn er al wel zestig karretjes gebracht. Het wordt al weer heel wat.’’

Eigenlijk is het elk jaar hetzelfde. Vaste klanten zijn het, De Groot kent de meesten bij naam. Ook uit Zuidlaren komen er karretjes. Sommigen sparen het groenafval het hele jaar op, anderen brengen in de brengweek zelf de tuin op orde. Volgende zaterdag kan er opnieuw groenafval gebracht worden.

Broodjes roosteren

De paasmaandag daarna is het vanaf zeven uur feest op de akker aan de Esweg. Dan gaan eerst de vuurkorven aan, zodat de jeugd broodjes kan roosteren en de tent met versnaperingen gaat los. Een half uurtje later gaat de vlam in de bult. Als iedereen naar huis gaat brandt het nog, maar dat kan geen kwaad zo midden op een akker.

En zo gaat het al decennia. Matthijs Kremer van de feestcommissie ziet het graag zo doorgaan. ,,Er gaan stemmen op om alle paasvuren in Tynaarlo naar eerste paasdag te verplaatsen. Bunne wil dat graag. Maar wij vinden het paasvuur mooi op maandag. Op zondag hebben mensen vaak andere verplichtingen. En de zondagsrust speelt een rol.’’

Mooie traditie

Voor Midlaren is het een mooie traditie, die ook veel Zuidlaarders trekt. En zolang de lokale feestcommissie er een deel van de dorpsactiviteiten mee kan bekostigen is er alle reden voor mensen als Hans de Groot om er wat vrije tijd aan te offeren. ,,Het houdt je van de straat en gelukkig is het niet zo koud als vorig jaar.’’ Dat de gemeentelijke Paasvuurbokaal nog nooit is gewonnen deert niet. Daar gaat het niet om.

Je kunt deze onderwerpen volgen
Drenthe
menu