Park in Drouwen ontsnapt aan aankoop peperdure achtbaan: 'Zo'n investering had ons in grote problemen kunnen brengen'

De Freak Out, een schommel die 16 man tegelijk heen en weer zwiept, kostte 2 jaar geleden 650.000 euro en is de tot nu toe duurste aankoop van attractiepark Drouwenerzand. Foto: Archief DvhN

Directeur Bert van der Linde had nog net niet de pen in de aanslag om te tekenen voor wat de duurste aankoop aller tijden van attractiepark Drouwenerzand zou worden. ,,De Duitse fabrikant zegde af. Er kwam iets anders tussendoor.”

De deal behelsde een achtbaan die 750.000 euro zou kosten. Toen tijdens die adempauze het besef kwam hoe groot de impact van de corona-uitbraak op zijn attractiepark zou zijn, trapte Van der Linde net op tijd op de rem en blies de order af.

,,Zo’n investering had ons in grote problemen kunnen brengen. Want al zou die achtbaan er pas in 2021 komen, het werkt als met een nieuw huis. Je moet wel van tevoren in termijnen afrekenen”, legt hij uit.

Dure wintermaanden

Ondernemers in deze branche teren in de wintermaanden alleen maar in. Van der Linde heeft toch al een dure winter achter de rug. ,,Op het hoofdgebouw is een nieuw dak geplaatst en daarnaast hebben het gebruikelijke onderhoud aan het park gepleegd. Ik heb 26 mensen in vaste dienst.” Deze zaterdag zou onder normale omstandigheden het park voor het eerst dit jaar de deuren openen.

,,Dan zou er weer een beetje geld op de bank komen. Nou, niet dus. Het gaat het er alleen maar af.” Van der Linde wil aanspraak maken op het Noodfonds Overbrugging Werkgelegenheid, waarbij de overheid maximaal 90% vergoedt van de lonen bij bedrijven die hun omzet zien verdampen. Zolang het park dicht blijft, laat hij de organisatie op een spaarbrandertje draaien.

,,Met twee man in het park. Want af en toe zullen de attracties toch even moeten draaien.”

‘Er zijn collega’s die hun faillissement willen aanvragen’

Attractiepark Drouwenerzand is in de periode april tot en met oktober normaal gesproken goed voor meer dan een kwart miljoen bezoekers. Van der Linde vreest dat de coronacrisis tot een slachting leidt bij ondernemers in de branche recreatie en toerisme.

,,Alle collega’s die ik heb gesproken, maken zich ernstig zorgen. Er zijn er al die hun faillissement willen aanvragen. Ik ben nu 64 en heb al heel wat meegemaakt in mijn leven. Maar wat er nu gebeurt is zó onwerkelijk... En met elkaar snappen we er geen snars van hoe en wanneer dit eindigt. We hadden gehoopt eind april weer te kunnen draaien, maar dat mag helaas niet zo zijn. En nu hebben we geen enkel houvast wanneer we wel open kunnen. Ik hoop dat vanaf 1 juli, maar houd mijn hart vast.”

Dat de moed hem niet in de schoenen is gezonken, komt mede door de steun die hij van alle kanten krijgt, zo benadrukt de directeur van het pretpark.

,,Mensen bellen me spontaan op met de vraag of en hoe ze kunnen helpen. ‘Als het park opengaat, help ik mee’, zei ik. Tijdens het proefdraaien botsten twee attracties tegen elkaar aan. Een gondel raakte daarbij beschadigd. Fabrikant Han Vermeulen uit Brabant zei: ‘Jij betaalt altijd op tijd. Van mij krijg je een nieuwe gondel.’ Je praat dan toch al gauw over een bedrag tussen de 8000 en 9000 euro. Heel bijzonder. Dankzij dit soort opstekers word ik niet zwaarmoedig.”

Je kunt deze onderwerpen volgen
Drenthe
menu