Raad van State: parkeerstroken en weg taboe in groene afscherming glamping Landclub Ruinen

Raad van State Foto: ANP

De lodges en recreatieonderkomens op Landclub Ruinen aan de Oude Benderseweg mogen van de Raad van State blijven staan, maar gemeente De Wolden moet wel iets doen tegen de aanleg van parkeerplaatsen en een weg in een deels verwijderde groenstrook.

Dat is de samenvatting van een uitgebreide uitspraak van de Raad van State in een conflict tussen de gemeente en de Landclub Ruinen enerzijds en een buurfamilie(Vriend-Feddema) anderzijds. De Raad stelt vast dat de gemeente in ieder geval van plan is de lodges met een vergunning te legaliseren, zodat de gemeente die niet hoeft weg te (laten) halen.

Wel maakt het hoogste bestuursrechtscollege een punt van de aanleg van parkeerstroken en een weg in een 10 meter brede groenstrook. Dat is in strijd met het bestemmingsplan die alleen een groenstrook voorschrijft.

Vogelkers en bramen weggehaald

De buurfamilie begon zich overigens pas te verzetten tegen de plannen van Landclub-uitbater Jurian Brekelmans voor een ‘glamping’ (zeer luxe camping) toen die een 200 meter lange groenstrook langs hun weiland verwijderde. Volgens Brekelmans had hij de groenstrook helemaal niet gerooid, maar alleen wat teruggesnoeid. Hij heeft wat vogelkers en bramen weggehaald om die later te vervangen door inheemse struiken en bomen.

Wat het snoeien betreft ziet de Raad van State geen probleem, maar wel in de aanleg van een weg en parkeerstroken in wat in het bestemmingsplan als groenstrook is aangemerkt. Die groenstrook moet minimaal 10 meter breed zijn en blijven. In zoverre zal Brekelmans die strook moeten herstellen. De parkeerplaatsen en weg als de uitbater elders moeten plannen.

Je kunt deze onderwerpen volgen
Drenthe
menu