Parochie in Emmen zet deuren open voor daklozen: pand naast Pauluskerk tijdelijke slaapplek

In het gebouw naast de katholieke kerk aan de Meerstraat in Emmen brengen de komende tijd maximaal tien daklozen de nacht door. De parochie heeft een deel van het pand hiervoor beschikbaar gesteld aan het Leger des Heils.

Vrijdagmiddag werd begonnen met de inrichting van de tijdelijke slaapzaal in het gebouw naast de Emmer Pauluskerk.

Vrijdagmiddag werd begonnen met de inrichting van de tijdelijke slaapzaal in het gebouw naast de Emmer Pauluskerk. Foto: DvhN

Doordat het winter is en het coronavirus heerst, melden zich relatief veel daklozen bij de opvang van het Leger des Heils aan de Weerdingerstraat in Emmen. Daar zijn 32 appartementen voor mensen die worden voorbereid op zelfstandig wonen en acht plekken plekken voor acute noodopvang.

Die acht plekken zijn onvoldoende, ook omdat het rijk heeft besloten dat in coronatijd niemand op straat hoeft te slapen. Er was daarom behoefte aan extra ruimte in de plaats Emmen om ‘s nachts daklozen te huisvesten.

De Goede Herderparochie bood uitkomst. Zij bezit naast de Pauluskerk een gebouw, De Schiphorst. Een deel daarvan is verhuurd, een ander deel wordt normaal gesproken gebruikt voor activiteiten van de parochie. ,,Die activiteiten zijn opgeschort vanwege corona en dus staat een deel van het gebouw nu al enige tijd leeg. Het Leger des Heils kan er wat ons betreft tijdelijk gebruik van maken’’, zegt pastoor Peter Stiekema.

In het voorjaar - bij de eerste lockdown - bood de parochie het gebouw ook al aan bij het Leger des Heils. Toen was de nood blijkbaar niet zo hoog dat op het aanbod ingegaan moest worden. Dit keer wel. De bedden werden vrijdag in het gebouw geplaatst. ,,De mensen die het minste begeleiding nodig hebben, brengen we hier ‘s nachts onder’’, zegt Hilde Stoppelenburg van het Leger des Heils.

De buurt werd vrijdagmiddag per brief geïnformeerd. Hierin valt te lezen dat de tijdelijke nachtopvang naast de kerk open is tussen 18.00 en 09:30 uur en dat er begeleiding en bewaking aanwezig is. Daklozen die er slapen, krijgen er ‘s avonds een warme maaltijd en ‘s ochtends ontbijt. Overdag kunnen daklozen terecht bij de dagopvang bij het station. Daar kan ook worden gedoucht.

Pastoor Stiekema zegt het ‘niet meer dan logisch’ te vinden dat zijn kerk op deze manier de helpende hand biedt. Hij gaat ervan uit dat het Leger des Heils het gebouw aan de Meerstraat enkele maanden gaat gebruiken. Bij het hele proces was ook de gemeente Emmen nauw betrokken. Ook zij is blij met de handreiking van de parochie.

Je kunt deze onderwerpen volgen
Drenthe
menu