Partij voor de Dieren zet vraagtekens bij toekomst van Groningen Airport Eelde op waterstof. 'Steek niet langer provinciaal geld in bodemloze put'

Groningen Airport Eelde. Foto: Shutterstock.

Stoppen met luchtfietserij en niet langer provinciaal geld steken in de bodemloze put van Groningen Airport Eelde. Dat stelt de Statenfractie van de Partij voor de Dieren in Groningen. Zij gaat vragen stellen aan het college van Gedeputeerde Staten over de plannen om het vliegveld volledig op waterstof te laten draaien.

Volgens de partij voert Eelde al jarenlang een overlevingsstrijd. ,,Inmiddels denkt het vliegveld het gouden ei in handen te hebben met vliegen op waterstof”, zegt statenlid Ankie Voerman (PvdD). ,,Eelde zou de eerste Europese luchthaven moeten worden die draait op waterstof en daarmee een proeftuin moeten worden voor grotere luchthavens. Economen en deskundigen op het gebied van waterstof doen de ‘groene’ strategie van Eelde af als luchtfietserij: de plannen van Eelde zijn gespeend van elke realiteitszin.”

‘Wanneer is de limiet bereikt?’

De PvdD wil van het college weten op grond waarvan zij denkt dat de draaien op waterstof het vliegveld winstgevend kan maken én wanneer.

,,Hoeveel provinciaal geld zal er nodig zal zijn om GAE in de tussentijd overeind te houden én om GAE op termijn op eigen benen te laten staan? Hoever wil het college hierin gaan en wanneer is de limiet bereikt en wordt er gestopt met het injecteren van publiek geld in het vliegveld?”

‘Zet groene waterstof eerst daar in waar grote groepen van profiteren’

Volgens de partij is de algemene verwachting dat het aanbod van groene waterstof nog decennialang sterk zal achterblijven bij de behoefte aan groene waterstof. ,,Groene waterstof moet op de eerste plaats worden ingezet voor openbaar vervoer, verwarming, groene industrie en andere toepassingen waar grote groepen mensen van profiteren.”

,,Is het uit oogpunt van duurzaamheid verantwoord om het uitermate schaarse aanbod van groene waterstof mede te gebruiken om relatief heel weinig personen over korte afstanden door de lucht te vervoeren, terwijl daar prima alternatieven met veel minder energie voor zijn?”

Als ingelogde PREMIUM lezer kun je op dit artikel reageren. Hierbij hebben we een aantal huisregels voor opgesteld welke je hier kunt lezen.

Reageren

Nog geen toegang tot PREMIUM, abonneer je hier

Nieuws

Meest gelezen

menu