Passie op het Platteland wint Raspaard 2021, voor beste vrijwilligersproject van het jaar in gemeente De Wolden

Uit handen van burgemeester Inge Nieuwenhuizen ontvangen Vera Vos en Manon Hessels het Raspaard 2021. Beeld: Gemeente De Wolden

Het project Passie op het Platteland is zaterdag verkozen tot vrijwilligersproject van 2021 in gemeente De Wolden. Uit handen van burgemeester Inge Nieuwenhuizen ontvingen Vera Vos en Manon Hessels het Raspaard, zoals de prijs officieel heet.

Passie op het Platteland is een initiatief van ontwerper Vera Vos uit De Wijk en filmmaker Manon Hessels uit Oosteinde. In hun kenmerkende gele Volkswagenbus trekken de twee door heel de De Wolden om jongeren in beeld te brengen die bewust in de plattelandsgemeente zijn blijven wonen en zich daar voor inzetten. In tekst, beeld en video tonen de vrouwen hun ontmoetingen met de jongeren.

Daarnaast slepen de twee een bushokje met zich mee, die door jongeren kunnen worden beschilderd.

‘Als je passie nog niet had, krijg je het door dit project’

Volgens burgemeester Inge Nieuwenhuizen staat het Raspaard symbool voor hele initiatiefrijke ideeën die mensen binnen de gemeente aan elkaar verbindt. „Wat opvalt is dat Passie op het Platteland dat met jongeren doet. Zij laten zien hoe leuk het wonen, werken en leven op het platteland is. En als je de passie nog niet had, krijg je het wel door dit project.”

Het initiatief komt uit de koker van Vera Vos, die begin vorig jaar contact zocht met Manon Hessels. Verder kregen de twee hulp van Young De Wolden en ontvingen ze subsidie van 2000 euro van Initiaitiefrijk De Wolden, het potje waaruit de gemeente vrijwilligersprojecten ondersteund.

Acht andere initiatieven genomineerd

Passie op het Platteland was voor de prijs genomineerd samen met acht andere initiatieven, waaronder de Carbid Academie uit Ruinerwold, de inzamelingsactie Rolstoelbus voor Mick uit Zuidwolde, het historische project ‘Symbool voor integriteit’ in Linde, de inzet voor de herinrichting het Groene Hart in Zuidwolde, de HartslagNu-burgerhulpverleners van De Wolden, de zwembaden in Ruinen en Zuidwolde en het Roekpad in Echten.

Vorig jaar ging het Raspaard naar de voetbalclubs van Ruinen, Ruinerwold en De Wijk (Wacker) voor hun gezamenlijke inzet voor de aanleg van kunstgrasvelden bij de drie verenigingen. De prijs bestaat uit een wisselbokaal, gemaakt door kunstenaar Bert Denneman, en een oorkonde. Eerdere winnaars waren onder andere Glasvezel De Wolden en Plaatselijk Belang Alteveer-Kerkenveld.

Nieuws

Meest gelezen

menu