'Peperdure sportwagens in beslag genomen bij invallen Sunoil Emmen. Verdenking van grootschalige fraude in biodiesel'

Een aantal auto's wordt weggevoerd uit een huis in Erica. Foto: Emmen24 Media

De Inspectie Leefomgeving en Transport (ILT) heeft dinsdag samen met opsporingsdiensten invallen gedaan Emmen en Erica, in een onderzoek naar grootschalige biodieselfraude. Het zou gaan om producent Sunoil uit Emmen, wiens directeur en enig aandeelhouder in Erica woont. Onder meer kleurrijke sportwagens zijn in beslag genomen. Er zijn geen aanhoudingen verricht.

Een woordvoerder van het ILT wil niet zeggen om welk bedrijf het precies gaat, maar kan niet ontkennen dat doorzoekingen hebben plaatsgevonden in Zuidoost-Drenthe. Op een bedrijfslocatie en in verschillende woonhuizen zijn digitale gegevensdragers en de administratie in beslag genomen. Aanhoudingen in de toekomst worden niet uitgesloten.

Een aanwezige camerajournalist van Emmen112 legde vast hoe er uit een schuur bij een huis in Erica meerdere peperdure sportwagens zijn meegenomen en de politie de omgeving uitkamde met speurhonden.

Een bedrijf uit Emmen, waarvan bronnen aan Dagblad van het Noorden melden dat het gaat om Sunoil, wordt er door het ILT van verdacht vervalste certificaten van biodiesel op de markt te hebben gebracht. Door deze vorm van fraude wordt diesel die niet duurzaam is geproduceerd als duurzame brandstof geregistreerd en verkocht. „Iets dat fraudeurs grote winsten op kan leveren”, zegt woordvoerder Ernst Koelman van het ILT. „De auto’s zijn meegenomen omdat er volgens het onderzoeksteam voldoende gronden zijn om aan te nemen dat ze met onrechtmatig verkregen middelen zijn verkregen.”

Miljoenen

Hoe groot de omvang van de fraude is, kon Koelman niet zeggen. „Ik kan hier geen bedragen opplakken, maar dat het volgens ons om veel geld gaat, staat vast. In een eerdere zaak met gelijkenissen in Kampen, ging het over miljoenen. Die kreeg van ons ook de kwalificatie ‘grootschalig’.” Saillant detail: Sunoil kocht in oktober vorig jaar dit bedrijf, Biodiesel Kampen (BDK), op.

Het bedrijf in Overijssel, dat biobrandstof maakte van oud frituurvet en slachtafval, ging vorig jaar ter ziele omdat het bedrijf in een fraudeschandaal met vervalste biodiesel verwikkeld raakte. De certificering werd ingetrokken en opsporingsdienst FIOD legde overal beslag op, waardoor het bedrijf stil kwam te liggen en omviel.

Inhoudelijke behandeling van die zaak moet nog volgen voor de rechtbank in Amsterdam. Justitie claimt daarbij ruim 58 miljoen terug van het bedrijf. Ook wil klant Shell geld zien van BDK.

Zeer schadelijk

Het frauderen met deze biodiesel-certificaten is ook op een ander niveau pijnlijk. Deze vorm van fraude zorgt er volgens het ILT voor dat Nederland denkt te werken aan het halen van milieudoelstellingen, terwijl in werkelijkheid van uitstootreductie geen sprake is. ‘Met registratie van biodiesel-certificaten ligt vast hoeveel duurzame brandstoffen op de markt komen, waaruit weer blijkt of de milieudoelstellingen gehaald worden’, schrijft het ILT.

‘Als door fraude biodiesel helemaal niet duurzaam blijkt te zijn, haalt Nederland de reductie op papier in werkelijkheid helemaal niet. Dit opsporingsonderzoek maakt volgens het ILT eens te meer duidelijk dat sjoemelen met biodiesel-certificaten nog steeds mogelijk is.’

Sunoil was woensdag niet in de gelegenheid om te reageren op de berichtgeving.

Nieuws

Meest gelezen

menu