Personeel Vanboeijen eist schoon schip

Froukje Koster en Nienke van Eeks overhandigen handtekeningen namens Vanboeijenmedewerkers. Foto: DvhN.

Het personeel van zorginstelling Vanboeijen wil schoon schip. Een petitie ondertekend door 1077 van de 1700 medewerkers is dinsdag overhandigd aan voorzitter Janny Vlietstra van de Raad van Toezicht.

Medewerkers Nienke van Eeks en Froukje Koster van locatie Het Erf overhandigden Vlietstra de petitie. Zo'n zestig medewerkers waren daarbij aanwezig. De medewerkers willen dat zowel de Raad van Bestuur als de Raad van Toezicht opstapt. Dit is volgens hen nodig om met een schone lei te kunnen beginnen en de zorg aan de cliënten weer centraal te laten staan.

Dinsdag is er ook een gesprek met de Inspectie voor de Gezondheidszorg en alle betrokkenen bij Vanboeijen. Mogelijk komt de instelling onder verscherpt toezicht.

,, Ik kan niet weg"

Vlietstra wil niet opstappen, zei ze tegen de medewerkers. Ze is momenteel het enige overgebleven lid van de Raad van Toezicht en blijft omdat er continuïteit in het bestuur moet zijn. ,, Zelfs als ik zou willen, ik kan niet weg", zegt ze. Vlietstra wil zich opnieuw beraden als de boel wat tot rust is gekomen. Directeur Ben van Kessel is het enige overgebleven lid van het managementteam. Hij is momenteel ziek.

Rapport

Een onafhankelijke organisatie-adviseur onderzocht vorig jaar de gang van zaken binnen de zorggroep. Hij sprak daarvoor met 120 medewerkers. Bestuurders probeerden te voorkomen dat het rapport openbaar werd. De roep daarom klonk de afgelopen tijd, door de nieuwe ontwikkelingen, opnieuw.  Vlietstra zegt dat het rapport niet openbaar gemaakt kan worden, omdat de gesprekken op voorwaarde van vertrouwelijkheid hebben plaatsgevonden. Een samenvatting publiceren zou wel een goed idee zijn, zegt de voorzitter van de Raad van Toezicht.

Annette Imhof

Directeur Ben van Kessel heeft een tijdelijke aanstelling. Hij werd interim-bestuurder toen het vertrouwen in de vorige directeur, Dick van Goor, werd opgezegd. Annette Imhof neemt per 1 april zijn plaats in. ,,Zij heeft er nog steeds veel zin in",  zei Janny Vlietstra.

Ontevreden

De medewerkers van Vanboeijen zijn ontevreden met de reactie van Vlietstra. Ze voelen zich niet serieus genomen en gaan in overleg met de vakbonden CNV en FNV. ,,Er komt een nieuwe bijeenkomst met de bonden", kondigt Riek van Kampen van de FNV aan.

Nieuws

Meest gelezen

menu