Conducteurs Vechtdallijn (Emmen-Zwolle) mogen geweld gaan gebruiken tegen opstandige reizigers. Staatssecretaris willigt het verzoek van Arriva (deels) in

Veilig treinreizen wil iedereen, maar over de vraag hoe je dat op de Vechtdallijn, lopen de meningen nog wat uiteen. Foto: Tom van Dijke

Een deel van het toezichthoudend personeel op de Vechtdallijn tussen Emmen en Zwolle krijgt een beperkte geweldsbevoegdheid. Dat heeft het ministerie van Justitie en Veiligheid besloten na een verzoek van vervoerder Arriva.

Het is vaak heibel in de trein tussen Emmen en Zwolle. Om incidenten snel de kop in te kunnen drukken, mogen stewards van Arriva ‘geweld gaan gebruiken’ tegen agressieve en opstandige passagiers. Zij krijgen van het ministerie een ‘beperkte geweldsbevoegdheid’.

Dat betekent concreet dat de treinstewards (conducteurs) die al buitengewoon opsporingsambtenaar (boa) zijn, worden uitgerust met handboeien. Daarnaast mogen ze straks passagiers fouilleren.

Alleen licht vastpakken

Dat schrijven staatssecretarissen Steven van Weyenberg (Infrastructuur en Waterstaat) en Ankie Broekers-Knol (Justitie en Veiligheid) in antwoord op Kamervragen. „Onlangs is aan het ministerie van Justitie en Veiligheid toestemming gevraagd om een deel van de toezichthoudende medewerkers beperkte geweldsbevoegdheid te geven”, schrijven ze. „Dit verzoek is inmiddels door het ministerie van Justitie en Veiligheid toegekend en wordt nu verder uitgewerkt.”

Vervoerder Arriva dringt vanwege de overlast in het openbaar vervoer aan op een geweldsbevoegdheid voor alle treinstewards. Op dit moment mogen overlastgevers, in het uiterste geval, alleen licht worden vastgepakt.

Reactie Arriva

Het vervoersbedrijf is blij met de toekenning, maar wijst er in vakblad OVPro nogmaals op dat de aanvraag is gedaan voor ‘Arriva als geheel en dus voor alle boa’s’. Het besluit van het ministerie geldt voor een deel van het personeel. 

De details over in hoeverre geweld is toegestaan bij hevige incidenten, en wanneer de bevoegdheid ingaat, worden op dit moment uitgewerkt.

Nieuws

menu