Peter Zwiers uit Tweede Exloërmond heeft het voor elkaar. De piratencultuur behoort tot het immaterieel erfgoed van Nederland

De missie van Peter Zwiers uit Tweede Exloërmond is geslaagd. De cultuur van de piratenmuziek wordt donderdag bijgeschreven op de inventarislijst van kenniscentrum Immaterieel Erfgoed Nederland.

De piratencultuur behoort tot het immaterieel erfgoed. Volkszanger Jannes was in 2019 één van de publiekstrekkers op het Megapiratenfeest 2018 in Noordbroek.

De piratencultuur behoort tot het immaterieel erfgoed. Volkszanger Jannes was in 2019 één van de publiekstrekkers op het Megapiratenfeest 2018 in Noordbroek. Foto: Harry Tielman

Behoort nu de complete piratencultuur tot het immaterieel erfgoed? Nee. De illegale radiozenders (de eigenlijke piraten) vallen er buiten. Deze zenders hebben juist bijgedragen aan de populariteit van het genre. De uitsluiting van de illegale zenders was bij Zwiers bekend. ,,Dat wisten we van tevoren. Volgens de Unesco wordt alles uitgesloten dat tegen de wet of tegen de mensenrechten ingaat”, zegt Zwiers.

Bijschrijving in register is geen prijs

Nieuws

menu