Peter van der Velde-jaar afgetrapt met vernoeming straat in Roden

Archieffoto van Peter van der Velde, hij wordt geëerd met een Peter van de Veldelaan in Roden. Foto Archief DvhN/Hilbrand Dijkhuizen

Honderd jaar na zijn geboorte wordt Drents dichter en schrijver Peter van der Velde geëerd met een laan in Roden.

Het is maandag precies 100 jaar geleden dat Peter van der Velde werd geboren in Vlagtwedde. Wethouder Alex Wekema van Noordenveld opende zaterdagmiddag het Peter van de Velde-jaar in de bibliotheek in Roden. Dat deed hij door een nieuwe straat in Roden naar Van der Velde te noemen.

Nieuwe Peter van der Veldelaan op plek oude bibliotheek

De nieuwe te vormen Peter van der Veldelaan komt op de plek van de oude bibliotheek, vlakbij het oude huis van Van der Velde.

Van der Velde overleed in 2004. Op jonge leeftijd verhuisde hij naar de gemeente Roden, waar hij schoolhoofd werd in Roderwolde. Van der Velde werd bekend als Drentstalige schrijver en schreef korte verhalen, gedichten en liedjes. Tijdens de opening van het Peter van der Velde-jaar kwamen verschillende werken van de schrijver aan de orde.

Alke van der Velde kent het werk van haar man uit haar hoofd

Alke van der Velde, vrouw van Peter, kent de werken van haar man zo goed dat ze uit haar hoofd een gedicht ten gehore bracht. Zoon Willem droeg het verhaal Braand voor. ,,Dat is mijn favoriete werk van Van der Velde”, zegt Yolanda Timmer van de bibliotheek, een van de organisatoren van het themajaar.

,,Ik kom zelf uit de stad Groningen en kende het werk van Van der Velde eerst eigenlijk niet. Braand gaat over een brand waarbij niemand in actie komt. Het is leuk komisch met herkenbare nuchterheid. Dat is sprekend voor Peter van der Velde.”

Workshop schrijven in Van der Velde-stijl

Samen met verschillende organisaties waaronder Huus van de Taol en de Historische Vereniging Roon, die Van der Velde mede oprichtte, worden er aankomend jaar tal van activiteiten georganiseerd. ,,Er komen exposities, een 42 kilometer lange fietstocht langs plekken die met Van der Velde te maken hebben en een workshop schrijven in de stijl van Van der Velde”, somt Timmer op.

,,Op basisscholen worden zijn gedichten voorgelezen en de bovenbouw krijgt een cursus Esperanto.” Werk van Van der Velde is al naar de kunsttaal Esperanto vertaald. ,,Dat was nog niet zo makkelijk, omdat het eerst van het Drents naar het Nederlands moest worden omgezet en daarna pas naar het Esperanto kon. Maar het is gelukt.”

Meer activiteiten mogelijk in Van der Velde-jaar

Het themajaar is nog niet volledig ingevuld. Timmer: ,,Wij roepen vooral ook mensen op om zelf met ideeën te komen die aansluiten bij het werk van Van der Velde.”

Nieuws

menu