Petitie Staten tegen sluiting gevangenissen

Norgerhaven met Het Poortje.

Provinciale Staten van Drenthe en Groningen hebben een petitie opgesteld voor het volledig open houden van de gevangenissen in Veenhuizen en Ter Apel. Die petitie wordt aangeboden aan de Vaste Kamercommissie voor Veiligheid en Justitie.

De petitie wordt gesteund door alle partijen in de Drentse en Groningse Staten.

Woensdag trekt een delegatie vanuit Drenthe en Groningen onder aanvoering van commissaris Jacques Tichelaar op naar Den Haag. Gevangenispersoneel uit Veenhuizen en Ter Apel gaat met de bus naar de residentie om te protesteren.

Afspraak is afspraak

De leden van de Provinciale Staten van Drenthe en Groningen pinnen de Tweede Kamerleden vast op de gemaakte afspraken in 2013. Toen is toegezegd dat de (resterende) gevangenissen in Veenhuizen en Ter Apel zouden openblijven. ,,Afspraak is afspraak.’’

Het Drentse parlement verwijst ook naar de de breed in de Tweede Kamer aangenomen motie Albert de Vries van 2013. Daarin staat dat bij sluiting van rijksdiensten kwetsbare regio’s moeten worden ontzien. In navolging van de ChristenUnie maakt ook de Kamerfractie van de PvdA zich zorgen over de sluiting van de gevangenissen in het Noorden.

Het Groninger Tweede Kamerlid Tjeerd van Dekken heeft Kamervragen gesteld. Hij wil weten of er in de plannen rekening is gehouden met de werkgelegenheid in kwetsbare regio’s als Groningen en Drenthe.

Resocialisatie

De vereniging van Nederlandse jeugdrechtadvocaten protesteert tegen de sluiting van drie jeugdgevangenissen , waaronder Het Poortje in Veenhuizen. Hier verblijven 44 jongeren van 12 tot 23 jaar, voornamelijk uit het Noorden. Zij moeten straks naar Nijmegen, Sassenheim of Spijkenisse.

,,Tijdens het laatste deel van hun straf mogen ze voor hun terugkeer in de maatschappij naar school, werk of huis. Jongeren uit bijvoorbeeld Delfzijl moeten dan uren reizen. Dat werkt niet en het is al zo’n kwetsbare groep. Als familie op bezoek wil, moet die ook lang reizen. Daar hebben ze vaak het geld niet voor”, zegt jeugdrechtadvocaat Marije Jeltes.

De vereniging gaat Kamerleden benaderen om de sluiting van de jeugdgevangenissen tegen te houden.

Je kunt deze onderwerpen volgen
Drenthe
menu