Petitie tegen afschieten edelhert in Drenthe loopt als een trein

Foto: Staatsbosbeheer

Een petitie om te voorkomen dat edelherten in Drenthe worden afgeschoten, wordt aan de lopende band ondertekend.

Zondagochtend rond 10.30 uur stond de teller al op 1350. Directeur Mark Tuit van IVN, het instituut voor natuureducatie en duurzaamheid, nam zaterdag onder de hashtag #WelkomedelhertDrenthe het initiatief.

Volgens hem loopt er al ruim twee jaar een edelhert rond in Drenthe. ,,Nu wil de provincie Drenthe het dier doodschieten. In al die tijd is er geen schade geweest. Dat laten we toch niet gebeuren?’’

De provincie Drenthe hanteert een zogenoemde nulstand als het gaat om groot wild, zoals wilde zwijnen en dam- of edelherten. Dit vanwege de schade aan landbouwgewassen en de verkeersveiligheid.

Ook politieke partijen verzetten zich

De kwestie houdt de Drentse politiek flink bezig. Partij voor de Dieren laat weten geschokt te zijn over het voornemen het edelhert af te schieten. Het is volgens de partij ‘totaal onnodig en onethisch om dit dier dood te maken’. De PvdA noemt het afschieten voorbarig en pleit ervoor eerst in overleg te gaan met betrokken organisaties op het gebied van flora- en faunabeheer. Ook GroenLinks verzet zich tegen het doden van het edelhert.

VVD-fractievoorzitter Willemien Meeuwissen zei zaterdag in het programma Cassata van RTV Drenthe niet blij te zijn met het edelhert. ,,De verkeersveiligheid gaat voor.’’


Je kunt deze onderwerpen volgen
Drenthe
menu