Van mondkapje tegen corona kun je pijnlijke bultjes krijgen: zo kom je er vanaf

Ontstekingen, onzuiverheden en mee-eters rond de mond en op de wangen. Schoonheidsspecialisten zien steeds vaker mensen met huidproblemen door mondmaskers. Inmiddels is er zelfs een speciale term voor: mascne. Een samenvoeging van masker en acne. Maar hoe kom je er vanaf?

Edwina Caspers is eigenaresse van Blush Clinic, met vestigingen in Groningen, Haren en Eelde. De praktijk wordt steeds vaker bezocht door mensen met mascne .

,,De problemen ontstaan voornamelijk door wrijving van het mondmasker in combinatie met het broeierige effect dat optreedt door je ademhaling. Het wordt officieel acne mechanica genoemd en treedt eigenlijk op bij alle vormen van mondmaskers.”

Zelfs als je de tips die hieronder staan volgt, kan het gebeuren dat je toch mascne krijgt. Shannay Kanavan werkt als schoonheidsspecialiste bij Blush Clinic, maar daar trekken de pijnlijke bultjes op haar gezicht zich niets van aan.

Haar werk kan ze alleen doen met een mondmasker op. ,,Ik merk dat mijn huid daar onzuiver van wordt. Er zit een beetje make-up overheen dus ik verberg het wel. Ik vind het heel storend als ik naar mijzelf kijk. Sommige bultjes zijn ook wat pijnlijk, zoals op mijn wang.”

Thuis zijn er volgens Caspers een aantal stappen die je zou kunnen ondernemen.

1. Houd je huid in topconditie

Verzorg je huid goed met de juiste crèmes en zalfjes. Producten met salicylzuur zijn heel goed voor de huidgezondheid en ook probiotica helpen om je huid in topconditie te houden.

2. Zorg voor een schoon en zacht masker

Maak daarnaast je mondmasker regelmatig schoon, dat is sowieso beter voor de effectiviteit van het masker. Zoek naar een masker van een zachte stof, zoals zijde of katoen. Doorgaans ademen die ook beter, waardoor het broeierige effect minder optreedt.

3. Bezoek een huidspecialist

Als je last blijft houden is het volgens Edwina Caspers het beste om een huidtherapeut of huidspecialist te bezoeken. ,,Wij zijn gespecialiseerd in acnebehandeling en hebben daar speciale protocollen voor, die worden uitgevoerd door een van de specialistes. Als je een aanvullende ziektekostenverzekering hebt, worden de kosten vaak nog vergoed ook.''

Je kunt deze onderwerpen volgen
Drenthe
Video
Coronavirus
menu