Pijp van Grasdrogerij Ruinerwold na drie weken in nieuw jasje: 'Iedereen kan weer de weg naar het dorp vinden'

Nieuwe pijp voor grasdrogerij in Ruinerwold. Foto: Marcel Jurian de Jong

De pijp van Grasdrogerij Ruinerwold is na drie weken afwezigheid weer opgetakeld. De buitenste laag met beplating was door storm beschadigd en moest worden vervangen. Vlak voor de aftrap ‘grasseizoen’ staat de iconische fabriekspijp weer als een huis.

Door de onstuimige eerste maanden van 2020 kon de klus pas eind maart worden gestart, zegt Robert Emmink. ,,Het waaide toen erg hard, waardoor het niet mogelijk was de stormschade in de lucht te herstellen.” Dus koos de groenvoerdroger ervoor een groot deel van de 50 meter hoge pijp plat te leggen. ,,Hij is vierdelig, dus zo’n 38 meter lag bij ons op de grond voor reparatie. De buis heeft een doorsnede van 2,70 meter, dus het was geen kleine klus.”

De planning was dat de operatie afgelopen dinsdag al zou worden gestart, maar ook toen speelde de wind de specialisten parten. Donderdag waren de omstandigheden beter, waardoor het gevaarte met twee kranen omhoog kon worden gehesen. Voor hen die zich afvroegen of de ‘schoorsteen’ nu ook meteen geveegd is: ,,er zit een sproeisysteem door de hele pijp, dus daar hoeven mensen zich geen zorgen over te maken”, lacht Emmink.

Iedereen kan de weg naar het dorp terugvinden

De werkzaamheden komen nog op tijd. Vaak begint het seizoen voor de grasdrogerij zo rond bevrijdingsdag. ,,We konden ook niet al te lang meer wachten met de reparaties, dat zou misschien onveilige situaties kunnen opleveren. Daarbij zitten we in een vitale sector, dus we moeten wel weer gaan draaien.” Maar voor alles echt kan losbarsten, moeten de weersomstandigheden beter worden. Met de huidige droogte groeit het gras nog niet als kool.

Van de coronacrisis verwacht Emmink in ieder geval niet al te veel last te krijgen. ,,We gaan ons netjes aan de voorschriften houden. En nu de pijp weer staat, kan iedereen weer de weg naar het dorp terugvinden”, grapt hij.

Nieuws

Meest gelezen

menu