Medicatie veiliger met pillenscanner tehuizen

ASSEN Een nieuw scan-apparaatje moet de toediening van medicijnen in de tehuizen van Interzorg veiliger maken.

In de zorg gaat nog wel eens iets mis met het verstrekken van medicijnen. Veel ouderen en chronisch zieken moeten een handvol pillen per dag slikken en in de samenstelling daarvan verandert wel eens wat. Het wordt doorgaans aangeleverd in rollen met een soort plastic zakjes, de baxterrol. Als er iets verandert na een doktersvoorschrift, wordt dat niet altijd goed doorggegeven.

Een nieuw scanappparaatje, de MedEye, moet die fouten voorkomen. Dat kan bij de paar duizend patiënten van de instellingen van Interzorg in Drenthe zomaar een aantal gevallen van ziekte of erger voorkomen.

De zorgzwaarte en complexiteit neemt snel toe, medicatieveiligheid heeft dus de hoogste prioriteit, laat Interzorg weten. ,,Ook in Nieuw Graswijk in Assen, waar jonge mensen met dementie en niet aangeboren hersenletsel wonen, neemt de complexiteit en zwaarte van de zorg toe’’, zegt Karin van der Baan, persoonlijk begeleider bij Interzorg. Ze werkte al zes maanden met de MedEye. ,,Steeds meer cliënten gebruiken meerdere soorten medicatie en wijzigingen zijn soms noodzakelijk. MedEye ondersteunt bij tussentijdse wijzigingen en digitale registratie. Zo lukte het om in Nieuw Graswijk het aantal medicatiefouten tot vrijwel nul terug te brengen. Dat geeft een veilig gevoel.”

Eind augustus ondertekenden Interzorg en Mint Solutions-MedEye een meerjarig samenwerkingscontract. Astrid-Odile de Visser, bestuurder van Interzorg, wil op termijn onderzoeken of het systeem ook in de thuiszorgsituatie toegepast kan worden.

Nieuws

menu