'Pitspoezen' in Assen - een knipoog naar de motorstad - wijzen winkelend publiek erop voldoende afstand te houden

Vier gastdames en een gastheer wijzen het winkelend publiek in het centrum van Assen op de afstandsregels die er gelden vanwege het coronavirus. Het publiek reageert overwegend instemmend op de ‘pitspoezen’.

Gastdames in het centrum van Assen vragen voorbijgangers afstand te houden

Gastdames in het centrum van Assen vragen voorbijgangers afstand te houden Foto: Marcel Jurian de Jong

Dat klopt ook wel, zegt Manouk Egberink (22) uit Groningen. Ze krijgt vrijwel alleen maar positieve reacties. Zaterdag stonden Egberink en vier andere gastdames en een gastheer in het centrum van Assen. Om mensen er op te wijzen dat ze afstand moeten bewaren en rechts moeten aanhouden in de winkelstraten.

Ene oor in, andere uit

Dat de jonge meiden in strakke pakjes zitten, vinden ze niet erg. Pitspoezen? ,,Ach, de meeste mensen reageren heel enthousiast”, vertelt Naomi Selles (22) uit Groningen. ,,Alleen wat jeugd maakt wel eens wat opmerkingen. Vooral om stoer te doen tegen de vrienden. Dat gaat het ene oor in, het andere uit.”

Dat de vrouwen rondlopen als gridgirls, pitspoezen in de volksmond, moet worden gezien als een knipoog naar motorstad Assen, vertelt Jan Gerbrand Krol (47) van Vaart in Assen (ViA) van wie het initiatief komt. ,,Het gaat uiteindelijk om de inhoud. Binnenkort komen er ook banieren boven de winkelstraten te hangen.”

Hele zomer

Zowel Selles als Egberink vindt het prima. ,,Het geeft een uniforme uitstraling”, zegt Egberink. ,,Het is ons ook gevraagd of we het leuk vinden. En als je het niet fijn vindt, dan mag je er ook in een t-shirt staan. Maar er zijn eigenlijk alleen maar positieve reacties.”

Krol is in ieder geval zeer te spreken. Hij zegt dat het vooralsnog om een proef gaat. ,,Maar we gaan dit de hele zomer doen. Door de hele binnenstad komen ook stickers op de straten en een duidelijke lijn om rechts te kunnen houden. En mensen kunnen hun handen wassen bij verschillende wasbakken die we her en der hebben staan.”

Je kunt deze onderwerpen volgen
Drenthe
menu