Pas op bij plaatsen van foto’s op internet: schadeclaims kosten vrijwilligersorganisaties bijna de kop

De Dorpskrant, Dorpsbelangen en Vrouwen van Nu dreigden bijna onderuit te gaan dankzij een schadeclaim voor het gebruik van een foto. Foto: dvhn

Publicatie van één en hetzelfde kiekje heeft zowel Dorpskrant, Dorpsbelangen als Vrouwen van Nu uit de regio Drouwen, Bronneger en Bronnegerveen flink in het nauw gebracht. Alle drie kregen ze een schadeclaim van 505 euro aan de broek.

De drie armlastige vrijwilligersorganisaties vielen ten prooi aan Peter-Vincent Schuld. Deze in het Spaanse Javea, bij Alicante, woonachtige fotojournalist blijkt eigenaar te zijn van de rechten van de foto en ving vanuit Drouwen 1515 euro voor het plaatje. Die is gemaakt door Jan Sibon. De Emmer fotograaf overleed in juli 2013. De rechten van zijn hele oeuvre verkocht de weduwe van Sibon aan Schuld. Wie zonder toestemming van Schuld foto’s van Sibon publiceert, is aan de beurt.

Tot in de diepste krochten

Vanuit Spanje spoort hij ze met behulp van speciale software op tot in de diepste krochten. Tot en met de door vier vrijwilligers gerunde dorpskrant van Drouwen, Bronneger en Bronnegerveen. Die wordt tien keer per jaar in een oplage van 244 exemplaren door vrijwilligers verspreid. Een jaarabonnement kost 5 euro. De 505 euro die Schuld claimde voor publicatie van de gewraakte foto zou een gapend gat hebben geslagen in de financiële reserve van de dorpskrant, ware het niet dat de rechtsbijstandsverzekering van de gemeente Borger-Odoorn redding bracht voor alle drie de vrijwilligersorganisaties. Uit coulance vergoedde Achmea uiteindelijk de drie claims van in totaal 1515 euro.

Uitje naar een uienboer van Vrouwen van Nu

Hoe het zo kon misgaan? Op een zomerdag in 2018 maakten de leden van Vrouwen van Nu afdeling Drouwen, Bronneger en Bronnegerveen een uitje naar een uienboer in Drouwenermond. Gewapend met zakken vol uien en de foto, die de boer zelf ooit van de overleden fotograaf Sibon kreeg, keerden ze huiswaarts. Op het plaatje is te zien hoe de boer met de trekker uien rooit op zijn eigen akker. De vrouwen plaatsten de foto bij het verslag van het uitstapje op hun eigen website. De Dorpskrant van oktober 2018 deed het nog eens dunnetjes over. En door de hele Dorpskrant online te zetten ging tenslotte ook Dorpsbelangen als derde partij het schip in.

De foto is een alledaags tafereel. Gepresenteerd op pinpas-formaat bovendien en in alle gevallen keurig met naammelding van fotograaf Jan Sibon geplaatst. De boer had de foto nietsvermoedend meegegeven aan de auteur van het stuk. Maar dat doet er allemaal niet toe voor Peter-Vincent Schuld. Hij zet de drie vrijwilligersorganisaties klem omdat ze ‘geen toestemming hebben gevraagd voor publicatie en geen reproductierechten hebben afgedragen.’

Dreigen met advocaat- en proceskosten

Volgens redactielid Ineke Arends van de Dorpskrant kende Schuld geen enkel mededogen met de vrijwilligersorganisatie. ,,Hij was niet te vermurwen. Dat wij een armlastige vrijwilligersorganisatie zijn en te goeder trouw hadden gehandeld, daar had hij geen boodschap aan. Om de schijn op te houden bood hij aan ons te begeleiden in een preventietraject, maar ondertussen voerde hij steeds verder de druk op. Met dreiging dat wij ook nog met advocaat- en proceskosten zouden worden opgezadeld als we niet snel zouden betalen.”

Voor de Dorpskrant viel de timing wel heel beroerd. 2018 stond voor het lokale blaadje in het teken van het veertigjarig bestaan. Reden om uit te pakken met een extra dikke jubileumeditie in kleur. Extra kosten: 600 euro. Waar in de zomer van 2019 dus nog de claim van 505 euro - 400 euro voor de overtreding plus 105 euro kosten - overheen kwam. Dorpsbelangen legde in een mail aan Schuld uit dat dit meer dan de helft van de hele jaarbegroting is. ‘Moeten we het vliegerfestival, het volleybaltoernooi, het paasvuur en het dartstoernooi afgelasten?’

Slimme vos

Ook Vrouwen Van Nu Drouwen, Bronneger en Bronnegerveen dreigde in financieel zwaar weer te komen door de claim van Schuld. ,,Wij hebben 35 leden met 900 euro in kas. Dat geld gebruiken we onder andere voor het organiseren van leuke avonden met sprekers”, legt voorzitter Classien Braam uit. Toen VVN nattigheid voelde en als de wiedeweerga de gewraakte foto van de site plukte, was het te laat. ,,Schuld bleek het nog terug te kunnen halen. Hij is een slimme vos. Wij hebben ons lesje geleerd.”

Rode draad door rechtszaken

Tik op Google Peter-Vincent Schuld in en je ziet zijn naam al meer dan tien jaar als een rode draad door rechtszaken lopen waarin het gaat om auteursrechten van foto’s. Vergeleken met de bedragen die daarbij circuleren vallen de claims aan het adres van de vrijwilligersorganisaties in het niet. Zo krijgt misdaadjournalist Hendrik Jan Korterink van hem een claim aan de broek van 14.515 euro. Hoe zit dat met foto’s? Tot zeventig jaar na het overlijden van de fotograaf blijft het copyright van kracht. Omdat nabestaanden niet handig genoeg zijn om foto’s op te sporen en geld te claimen verkopen ze de rechten vaak aan experts.

,,Te goeder trouw?” zegt Schuld als we hem aan de telefoon krijgen. ,,In auteursrecht bestaat geen te goeder trouw. Ik ben 33 jaar actief als fotojournalist. Samen met een aantal collega’s voer ik een campagne tegen illegaal gebruik van beeld. Voor vrijwilligersorganisaties maak ik geen uitzondering. Als zij een auto willen huren, moeten ze ook betalen. Wat zij hebben gedaan is parasiteren op nieuwsgaring.”

Nieuws

Meest gelezen

menu