Plaatsing van enorme zendmast bij dorpsentree Zorgvlied nog geen gelopen race

De omstreden plaatsing van een reusachtige zendmast bij de dorpsentree van Zorgvlied is nog geen gelopen race. Inwoners dreigen de afgegeven vergunning tot bij de hoogste rechter aan te vechten.

De gemeente Westerveld gaf KPN eind januari de gevraagde omgevingsvergunning voor de mast. Komende maand buigt eerst de onafhankelijke commissie bezwaarschriften zich over een gezamenlijk protest van zo’n 75 huishoudens in Zorgvlied en Wateren.

Eventueel naar de Raad van State

Mocht de commissie de bezwaren van tafel vegen, dan maken de dorpelingen de gang naar de rechtbank Noord-Nederland. ,,Desnoods schakelen we daarna ook nog de Raad van State in”, vertelt een strijdlustige Dorus Liefting. De imker dreigt de bijna 40 meter hoge zendmast pal tegenover zijn boerderij te krijgen.

In deze hoek van de gemeente Westerveld, vlakbij de provinciegrens met Friesland, is het mobiele bereik vaak slecht. Dat KPN daar met een extra zendmast iets aan wil doen, vindt men in Zorgvlied en Wateren op zich een prima plan. Maar de locatie die het bedrijf ervoor heeft gekozen, is in compleet verkeerde aarde gevallen: aan de Wateren 15, pal langs deze doorgaande weg en vlakbij de dorpsentree van Zorgvlied. Op het terras van eethuis/cafetaria Zorgvlied zit je er straks bijna onder. Westerveld gaf er niettemin een vergunning voor af.

Brief op poten naar gemeente

Liefting, zijn vrouw Marianne en Agaath Siemensma uit Zorgvlied schreven de gemeente deze winter een brief op poten. Daar wisten ze de handtekeningen van nog eens 74 adressen in de buurt onder te krijgen. Geen gezicht, vinden de ondertekenaars, zó’n hoge mast op zó’n zichtbare plek. In het bezwaarschrift hebben ze ook hun zorgen geuit over de effecten van jarenlange blootstelling aan straling.

‘Welstand’ ook tegen zendmast op deze plek

De welstands-/monumentencommissie sprak zich inmiddels al uit tegen de enorme zendmast op deze plek. Liefting houdt er niettemin rekening mee dat de bezwarencommissie het volgende maand eens is met de gekozen locatie. ,,Maar tegen die tijd hebben we ook een nieuw gemeentebestuur. De commissie adviseert, B en W hakken de knoop door.” De gemeente Westerveld stevent af op een coalitie met louter lokale partijen. Hoopvol: ,,Ik heb aanwijzingen dat die hier anders tegenaan kijken dan VVD, PvdA en CDA, de partijen in het huidige college.”

‘Jurist is ook stralingsdeskundige’

Blijft de omgevingsvergunning toch van kracht, dan volgt de gang naar de rechter, kondigt Liefting aan. ,,Wij hebben inmiddels een jurist in de arm genomen, iemand die ook deskundig is op het gebied van straling. Hij heeft in de Utrechtse wijk Lombok al eens de plaatsing van een vergelijkbare zendmast kunnen tegenhouden.”

Nieuws

Meest gelezen

menu