Plan: kunstfabriek in oude dierentuin

Burgemeester Ard van der Tuuk. Foto: Archief DvhN

De verlaten dierentuin in Emmen wordt als het aan gedeputeerde Ard van der Tuuk (cultuur, PvdA) en burgemeester Cees Bijl van Emmen ligt voor een deel een ‘kunstfabriek'.

De verlaten dierentuin in Emmen wordt als het aan gedeputeerde Ard van der Tuuk (cultuur, PvdA) en burgemeester Cees Bijl van Emmen ligt voor een deel een ‘kunstfabriek'.

Broeinest
De oude dierentuin moet een broeinest van creativiteit worden, een verzamelcentrum voor kunstenaars en creatieve bedrijven. Van der Tuuk zoekt al langer naar een locatie voor een dergelijk centrum in Drenthe. ,,Vorig jaar meende ik dat in de graansilo in Assen gevonden te hebben, maar die bleek er niet geschikt voor'', aldus de gedeputeerde.

Het plan is min of meer een reactie op een open brief op Facebook van de van oorsprong Drentse illustrator Marloes de Vries. Zij, oud-winnares van de Drentse cultuurprijs, verruilde Klazienaveen voor Rotterdam omdat ze in Drenthe een creatief klimaat ontbeerde. ,,Ze had graag willen blijven. Toen heb ik de handschoen opgepakt'', zegt Van der Tuuk.

Het momentum
Bijl vertelt Van der Tuuk met een sms'je te hebben gemeld interesse te hebben in de kunstfabriek. ,,Ik vond het een interessant idee. En bij ons kan het in het centrum. In een mooie inspirerende omgeving. Als een deel van het culturele kwartier,'' Volgens Bijl is een aantal gebouwen op het dierentuinterrein geschikt te maken voor een cultureel bedrijvenverzamelcentrum. ,,En we willen het dierenpark niet platschuiven.''

Dat de plannen geld kosten staat vast, maar naar de hoogte van de bedragen is het gissen. ,,Ik heb er geld voor over, dat staat vast'', zegt Van der Tuuk. ,,We moeten in Drenthe economische speerpunten maken van natuur en cultuur. Juist nu kunnen we gebruik maken van het momentum in Emmen, waar dit jaar van alles gebeurt.''

Cultuur als motor
Gevraagd naar wat de bestuurders exact voor ogen staat, noemt Bijl de voormalige Zwitsal-fabriek in Apeldoorn. ,,De gebouwen daar zijn aangekocht en in handen van ondernemers.'' Van der Tuuk wijst op de ontwikkelingen in Antwerpen, waar het verpauperde gebied Het Zuid een heel hippe wijk werd door allerlei creatieve ontwikkelingen. In Rotterdam zijn de ontwikkelingen in het beruchte Katendrecht soortgelijk.

,,We zien cultuur als motor'', zegt Van der Tuuk en hij wijst erop dat ook partijen als SER Noord en SNN op die lijn zitten. Bijl ziet de kunstfabriek als een goede mogelijkheid de binnenstad van Emmen in samenhang met ‘stenen winkels' levendig te houden en te versterken. Volgens de burgemeester kan het plan snel gerealiseerd worden. ,,Het park hebben we namelijk al in eigendom.''

Je kunt deze onderwerpen volgen
Drenthe
menu