Plan melkfabriek De Groeve strandt, initiatiefnemer boos

De voormalige melkfabriek in De Groeve. FOTO GOOGLE STREET VIEW

Een plan om het pand van de voormalige melkfabriek in De Groeve nieuw leven in te blazen, is mislukt. De initiatiefnemer is nu boos op de gemeente Tynaarlo.

Planschadeovereenkomst. Patty Groenland en Jeroen Buist hadden hier nog nooit van gehoord toen de gemeente Tynaarlo hen hiermee confronteerde. Het begrip betekent het einde voor het plan om van de voormalige melkfabriek in De Groeve een ontmoetingsplek te maken voor het dorp.

Ze hadden de plannen al bijna klaar toen de gemeente hun vroeg een planschadeovereenkomst te ondertekenen. Een blanco cheque, dacht Groenland, toen tot haar doordrong wat een dergelijke overeenkomst behelst. Mensen kunnen bij de rechter planschade claimen als ze menen dat hun huis door een wijziging van het bestemmingsplan minder waard is geworden. Grote vraag is wie voor deze schade opdraait: de gemeente die het bestemmingsplan verandert of degene die een plan heeft waarvoor het bestemmingsplan veranderd moet worden. In Tynaarlo geldt het laatste.

Dit geldt niet voor alle gemeenten, concludeert Groenland uit enig speurwerk op internet. ,,In Tynaarlo is het bedrag onbeperkt in hoogte. Je wordt geacht een blanco cheque te tekenen.’’

Je kunt deze onderwerpen volgen
Drenthe
menu