'Plan voor Sportcampus Peize te onduidelijk'

Verhoging van de ozb, uitgestelde ambities op sportgebied en duurzaamheid (behalve de Sportcampus Peize) en een vergeten korfbalvereniging. Maandagavond praatte de gemeenteraad in Noordenveld over de begroting van volgend jaar.

De gemeente Noordenveld moet flink bezuinigen.

De gemeente Noordenveld moet flink bezuinigen.

De fracties zijn niet blij met de verhoging van de ozb van 7,5 procent, maar de partijen zijn er bijna allemaal over eens dat het met de grote tekorten niet anders kan. De gemeente moet 2 miljoen euro vinden om te bezuinigen, vanwege grote tekorten op het sociaal domein en door het coronavirus.

VVD wil helft budget Sportcampus Peize schrappen

Lijst Groen Noordenveld en VVD keren zich actief tegen de verhoging. VVD en stelt dat een verhoging van 2 procent het uiterste is. ,,De VVD wil zich niet nu al vastleggen aan de stijging van de OZB over de jaren 2022-2024 van jaarlijks 4,5%. Alles met elkaar stelt u voor om in vier jaar tijd de OZB met bijna 25% te laten stijgen, voor ons is dit onacceptabel.’’ De misgelopen kosten zouden volgens de VVD gedekt moeten worden door de helft van het budget voor de verbouwing van het project Sportcampus Peize af te halen.

De duofractie PvdA/Groenlinks noemde de verhoging van de OZB redelijk. ,,Om de voorzieningen in stand te houden mag je iets vragen van de inwoner. Bovendien dragen de sterkste schouders zo de zwaarste lasten.’’

‘Begroting van doordrammen en doorschuiven’

Waar veel fracties zich moedwillig tonen op het goedkeuren van de begroting in barre tijden, is het de VVD die meerdere kritische noten kraakt. Zo noemt zij de begroting: ,,eentje van doordrammen en doorschuiven, waarbij onze inwoner de rekening gepresenteerd krijgt.’’

De extra investering van 1,1 miljoen euro in de Sportcampus Peize kon niet op applaus rekenen van de VVD. De fractie noemde het financiële plan ,,een ruwe calculatie op een bierviltje’’. Ook PvdA/GroenLinks ,,hikte aan tegen het bedrag’’, en wil de belofte dat er geen overschrijdingen komen. Evenals grootste partij Gemeentebelangen Noordenveld, die ook meer inzicht in de kosten wil. Ook leven er bij Gemeentebelangen vragen over het eigendom en de gezamenlijke exploitatie van de kantine. Wethouder Jeroen Westendorp (CDA/CU) reageert hierop dat er nog een apart raadsvoorstel over de Sportcampus komt waarin het plan duidelijk uiteen gezet wordt.

Oplossing voor de korfbalvereniging

Bijna alle fracties lieten weten dat er een oplossing moet komen voor de korfbalvereniging, dat al tijden hoopt op een nieuw kunstgrasveld. Nu al het budget is gereserveerd voor de sportcampus, lijkt de korfbalvereniging volgens de partijen vergeten te worden.

Meer woningbouw bindt de raad

Waar alle partijen het over eens leken: er moeten meer gewoond kunnen worden in Noordenveld. De bouwkavels die er waren, zijn als warme broodjes over de toonbank gegaan. Bovendien kan de gemeente kan met name gezinnen goed gebruiken om de voorzieningen op niveau te houden, bijna alle fracties pleiten er dan ook voor te focussen op woningbouw. Dat voornemen deelt het college, met name in Roden-Zuid zijn er gevorderde plannen voor uitbreidingswijken.

Komende woensdag wordt er een besluit genomen over de begroting.

Je kunt deze onderwerpen volgen
Drenthe
menu