Plan voor centrum voor dagbesteding voor zorgcliënten bij kalkovens Dieverbrug heeft geen haast

Er is nog geen enkel zicht op een nieuwe bestemming voor de twee karakteristieke kalkovens aan de Rijksweg tussen Dieverbrug en Geeuwenbrug. Het rijksmonument kwam bijna vier jaar geleden in handen Dutch Board Calibration. Dat bedrijf is van de broers Wolter en Evert Strijker uit Zuidwolde.

De twee in 1925 gebouwde kalkovens langs de Rijksweg tussen Dieverbrug en Geeuwenbrug worden al jaren niet meer gebruikt.

De twee in 1925 gebouwde kalkovens langs de Rijksweg tussen Dieverbrug en Geeuwenbrug worden al jaren niet meer gebruikt. Foto: eigen foto

Van de drie kegelvormige bouwsels die in 1925 langs de Rijksweg bij Dieverbrug werden gebouwd door de NV Drentsche Bouwmaterialen Concordia uit Meppel, zijn er nog twee over. In de ovens werden vanuit de Waddenzee aangevoerde schelpen verbrand tot kalk. Het eindproduct werd voornamelijk gebruikt bij de productie van metselspecie.

De kalkovens hebben dienst gedaan tot 1952. Tot de verkoop van het terrein waren de kalkovens tientallen jaren in het bezit van Hendrik Roelof Schoenmaker. De vastgoedspeculant uit Zuidlaren die in 2012 overleed, heeft nooit iets met de bakstenen bouwsels en de grond gedaan. Zijn erfgenamen verkochten begin 2017 de kalkovens uiteindelijk via Sotheby’s International Realty. De vraagprijs bedroeg destijds 30.000 euro.

Dagbesteding voor zorgcliënten

Direct na de verkoop kondigden de nieuwe eigenaren aan, in overleg met de gemeente Westerveld, het perceel wel een nieuwe bestemming te willen geven. Als mogelijkheid werd destijds genoemd een centrum voor dagbesteding, bedoeld voor zorgcliënten.

Echter, tot op heden is er met de kalkovens, die zomers veel aandacht van toeristen trekken, nog niets gebeurd. Dat bevestigt ook Wolter Strijker. „Het plan voor de dagbesteding ligt nog in de la en we hebben verder geen haast en geen concrete plannen. Dat komt nog wel een keer.”

Rijksmonument

Dankzij een initiatief van de Stichting Drents Monument werden de kalkovens in 1991 als rijksmonument aangewezen en in 1993 gerestaureerd als industrieel monument. De ronde gemetselde ovens zijn kegelvormig gebouwd, het bovenste deel van de ovens is als een traditionele fabrieksschoorsteen met een lengte van elf meter gebouwd. Naast de ovens is nog het betonnen fundament te herkennen van de gesloopte derde oven.

Omdat het een rijksmonument betreft, heeft de gemeente Westerveld de verplichting om toe te zien dat het monument niet in het voortbestaan bedreigd wordt. „Op het moment dat dit speelt, of dat we hierover een melding krijgen, zal de gemeente conform de verplichting die de Erfgoedwet de gemeente op zal leggen, hier onderzoek naar plegen”, zo laat een woordvoerder van de gemeente weten.

Volgens de woordvoerder is dit op dit moment niet aan de orde. „De toestand van het terrein is op dit moment nog geen bedreiging voor de instandhouding van de rijksmonumentale kalkovens.” De gemeente bevestigt dat er op dit moment geen concrete plannen liggen voor de invulling van het gebied bij de kalkovens.

Je kunt deze onderwerpen volgen
Drenthe
menu