Plan voor tien villa’s in natuur bij Paterswolde

Tien vrijstaande woningen komen in het natuurgebied waar tot 2002 camping De Schelfhorst was, als de gemeenteraad van Tynaarlo hiermee instemt.

,,Het gebied is zo mooi, je moet er eigenlijk met je fikken van af blijven’’, schetst architect Cor Kalfsbeek uit Paterswolde het dilemma. ,,Maar de eigenaar wil er toch aan verdienen. Dus hebben we dit plan opgesteld.’’

Kalfsbeek diende namens de initiatiefnemers, onder wie de Groningse projectontwikkelaar Wijnand van Smeden, het plan in om tien villa’s mooi in het landschap in te passen. B en W van Tynaarlo zijn positief en leggen het nu voor ter inspraak en aan de raad.

 

Na 2002 zag het er naar uit dat er 75 recreatiewoningen zouden komen in De Schelfhorst. Maar dit plan trok onvoldoende kopers en raakte na 2009 in vergetelheid.

Woningmarkt Groningen oververhit

Nu de woningmarkt in de stad Groningen oververhit raakt, vestigen veel woningzoekenden hun blik op de zuidwestkant van de stad, waaronder Paterswolde. Zodoende ontstond er ook al een villaplan op de locatie van de obs Paterswolde Noord en nu dus ook in het gebied van De Schelfhorst. Hier vandaan is het een half uurtje fietsen naar de Grote Markt.

Het geldende bestemmingsplan voorziet in de geplande bouw van 75 recreatiewoningen. Dan kunnen er ook tien vrijstaande woningen komen, oordelen B en W.

 

Het plan bij de obs Paterswolde Noord riep bezwaren op van milieubeschermers en omwonenden. Vereniging Natuurmonumenten beheert in De Schelfhorst ook enkele terreinen. Volgens een woordvoerster ziet de vereniging geen kwaad in de komst van de villa’s.

 ,,Onder voorwaarden kunnen wij hier wel mee instemmen. We merken dat de initiatiefnemers de huizen goed in het landschap willen inpassen. Doordat er slechts tien komen, wordt het gebied ook niet te dicht bebouwd.’’ Toch houdt Natuurmonumenten vinger aan de pols. ,,We houden natuurlijk wel in de gaten of de plannen niet ingrijpend gewijzigd worden.’’

Huizenbouw onder strakke voorwaarden

Kalfsbeek wil verder niet op de plannen ingaan en benadrukt dat die voorlopig zijn. Uit het bij de gemeente ingediend plan blijkt dat de eigenaren tien kavels gaan verkopen aan de toekomstige bewoners. Onder vrij strakke voorwaarden kunnen die er hun huizen bouwen.

 

Die voorwaarden zijn opgesteld door de gemeente en de grondeigenaren hebben zich daar achter geschaard. De architectuur van de huizen moet ingetogen zijn en passen in het landschap. De tien huizen moeten allemaal verschillend zijn. Ze moeten ook energieneutraal zijn en mogen weinig invloed hebben op de omgeving.

Je kunt deze onderwerpen volgen
Drenthe
menu