Plannen afslanking ziekenhuizen Hoogeveen en Stadskanaal

De zorgkoepel Treant overweegt de ziekenhuizen in Hoogeveen en Stadskanaal af te slanken en veel complexe zorg in Emmen te concentreren.

Dat blijkt uit een intern advies van de staf van de Treant Zorggroep aan de raad van bestuur. Dat bestuur bevestigt dat er plannen gemaakt worden maar pas in januari of februari vallen er definitieve besluiten.

Spoedeisende hulp

De locaties Refaja Stadskanaal en Bethesda Hoogeveen worden volgens die plannen meer ziekenhuizen voor minder zware zorg en de locatie Scheper in Emmen wordt het centrum voor zwaardere operaties. Stadskanaal kan de verloskunde verliezen, maar daarover moet nog worden overlegd met het Ommelander Ziekenhuis Groningen. Hoogeveen houdt in de plannen wel verloskunde, daar wordt zelfs in geïnvesteerd.

Er blijft een compleet uitgeruste spoedeisende hulp met een intensive care in Emmen maar Hoogeveen en Stadskanaal krijgen afdelingen voor de snelle eerste opvang van patiënten waarna ze verder gebracht moeten naar Emmen. de huidige ic’s daar veranderen in de plannen in ‘special care-afdelingen’.

Poliklinieken

Hoogeveen en Stadskanaal houden wel beddenhuizen en poliklinieken, dus ze veranderen niet in ‘dagziekenhuizen’. De borstkankerzorg is al geconcentreerd in Hoogeveen en Stadskanaal wordt het centrum voor oogheelkunde. Beide ziekenhuizen zullen meer geplande operaties zoals aan knieën en heupen gaan doen en krijgen veel ouderenzorg. Ook kunnen er mogelijk buitenpoli’s komen in Beilen, Veendam en Coevorden.

Als deze plannen niet haalbaar blijken, zo schrijft de werkgroep, moet het enkele jaren geleden afgeschoten plan voor een nieuw ‘interventiecentrum’ op een centrale plek in Drenthe worden heroverwogen. De raad van bestuur benadrukt dat deze plannen eerst met allerlei partijen besproken moeten worden en dat het de bedoeling is op deze manier op alle drie de locaties de basiszorg te behouden.

Nieuws

Meest gelezen

menu