Plannen voor woningen op terrein oude supermarkt Nieuw-Buinen

Het pand waar de supermarkt in huisde staat alweer drie jaar leeg. Foto: NDC Mediagroep

Het leegstaande supermarktpand aan de Parkstraat in Nieuw-Buinen gaat het veld ruimen. Vastgoedondernemer en pandeigenaar Jakob Paas is van plan om op het terrein twaalf tot veertien woningen te bouwen. Hij verwacht volgend jaar zomer de eerste schop de grond in te kunnen doen.

De supermarkt staat alweer drie jaar helemaal leeg. In de afgelopen vijftien jaar hebben meerdere ondernemers geprobeerd om de buurtsuper in de benen te houden. Begin 2017 heropende de buurtwinkel voor het laatst onder de noemer That’s Fresh met Henk van der Veen aan het roer. Na drie maanden sloot hij de deuren door een gebrek aan klandizie.

Onlangs werd bekend dat het pand verkocht zou worden via een executieveiling op 29 september. Paas heeft dit echter af kunnen wenden. ,,Ik ben er maandag met de bank uitgekomen, de veiling gaat niet door.” Achter de schermen werkte de ondernemer het afgelopen jaar aan een plan om woningbouw te realiseren op de locatie. Want het is hem meer dan duidelijk dat een buurtsuper op deze locatie niet levensvatbaar meer is.

Ouderen en jongeren

,,Het plan is om er twaalf tot veertien grondgebonden woningen te gaan ontwikkelen. Die zullen bestaan uit drie- en vierkappers met twee bouwlagen en een oppervlakte van rond de 100 vierkante meter. Als de gemeente hier definitief groen licht voor geeft, kunnen we concrete stappen zetten.” Qua doelgroep mikt Paas op zowel starters als ouderen. Vanwege die laatste groep zal bij een deel van de toekomstige huizen de slaapkamers zich op de begane vloer bevinden. Op die manier wil Paas ook tegemoet te komen aan de wens vanuit het dorp zelf. Over de prijzen kan hij ook nog niets zeggen. ,,Dat maak ik later bekend.”

Paas sluit verder niet uit dat een deel van de nieuwbouw als huurwoning gaat aanbieden. ,,Daar ben ik nog niet over uit. Wellicht dat ik nog in gesprek ga met woningbouwcorporatie Lefier.”

,,Voor de realisatie moet ik nog wel de aangrenzende bloemenzaak mee krijgen. Die winkel is namelijk niet van mij. Daar ben ik momenteel mee in gesprek.” Ook het bestemmingsplan moet worden aangepast. ,,Volgend jaar mei of juni denkt ik dat we echt kunnen beginnen aan deze klus.” De oplevering gaat ongeveer een jaar in beslag nemen.

Dorpsvoorzitter Derk Smit kijkt reikhalzend uit naar het verdere verloop van de plannen. ,,Het zou mooi vinden als inwoners op latere leeftijd in eigen dorp kunnen blijven wonen en niet uit hoeven te wijken naar Borger of Stadskanaal. Als door dit plan 55- en 60-plussers meer mogelijkheden wordt geboden, dan zou dat mooi zijn.”

Slagerij

Een van de ondernemers die het langst op de zaak heeft gezeten, is dorpsbewoner Henk Kruize (69). Tussen 1991 en 2006 runde hij samen met zijn vrouw Agatha de winkel.

Het echtpaar stond met ontzettend veel plezier op de winkelvloer, vertelt hij. ,,Ik bestierde een ambachtelijke slagerij en verhuisde die in 1989 naar de super aan de Parkstraat. Mijn zwager runde die zaak toen. Twee jaar later stopte hij daarmee en heb ik het stokje van hem overgenomen en de winkel flink uitgebreid.”

Voor de heropening wist hij Dagblad-journalist Jacques d’Ancona te strikken. ,,Eigenlijk ging ik voor voetballer John de Wolf van Feyenoord, maar die was een keer zo duur.” Niet dat de destijds van de Soundmixshow bekende D’Ancona een verkeerde keuze was. ,,Als scheidsrechter heeft hij veel lokale voetbalwedstrijden gefloten. Al die oude voetballers kwamen toen naar ons winkeltje. Die vonden dat natuurlijk prachtig.”

Opgelegde prijsverhogingen

Het keerpunt kwam toen Sperwer, de keten waar de super in Nieuw-Buinen onderdeel van was, overgenomen werd door Spar. Met lede ogen moest Kruize toezien hoe het slot op zijn slagerij ging. ,,Daar haalden we wel een derde van onze omzet mee binnen. De winkel had daardoor al die jaren als een tierelier gedraaid. Dat vervingen ze met een paar schappen voorverpakte vleeswaren.”

Wat Kruize ook niet aanstond was de opgelegde prijsverhogingen. De lol was er wel af en Kruize en zijn vrouw besloten te stoppen. Na de supermarkt koos Kruize voor het entertainment en hij wordt bekend als De Zingende Slager. ,,Ik treed nog regelmatig op met Tiroler muziek. En schlagers, natuurlijk.”

Nieuws

Meest gelezen

menu