Planningsfout van De Wolden maakt dat oude sportgebouw in Ruinen weer open gaat: 'Probleem is door ons veroorzaakt'

De kleine sporthal in Ruinen, gelegen naast de sportvelden van de lokale voetbalclub. Foto: Google Maps (April 2019)

Door een fout van gemeente De Wolden gaat het oudere en kleinere sportgebouw De Baete in Ruinen toch weer open, terwijl de gemeente de hal vrij wilde maken.

Ruinen kent twee overdekte sportaccommodaties; sporthal De Marse, waar grotere toernooien en wedstrijden kunnen worden georganiseerd, en het kleinere sportgebouw De Baete, voor de verenigingen die met minder ruimte ook uit de voeten kunnen. Gemeente De Wolden wilde beide ruimtes efficiënter gaan benutten, en stelde in overleg met de verenigingen een schema op zodat iedereen verder kon in de grote hal. Het zou de weg vrijmaken voor een nieuwe bestemming voor De Baete.

Ware het niet dat de gemeente afgelopen zomer in de nieuwe planning de mist in ging op de woensdagavond. De majorettes van muziekvereniging Crescendo oefenen al jaren op die avond, maar tegelijk kreeg ook volleybalvereniging VIOS een toezegging. Een acuut ruimtetekort op die avond tot gevolg. „Een probleem dat is veroorzaakt door ons”, erkent wethouder Jan van ‘t Zand van gemeente De Wolden.

Efficiëntie ten spijt

Na met beide verenigingen gesproken te hebben, kwam de gemeente terug op het eerdere voornemen en ging Crescendo overstag. De groep van zo’n twintig majorettemeiden gaat voor een jaar terug naar het oude gebouw, met de eis dat deze weer zal worden onderhouden. Daar stemde Van ‘t Zand mee in. „Het is een oud gebouw, maar verder is er niets mis mee”, zegt de wethouder. De plannen voor efficiëntie ten spijt.

Ook is er een kostenplaatje verbonden aan de geboden oplossing. „Het is niet zo dat we dat nu elke dag warm gaan stoken of gaan schoonmaken. Een misverstand dat te overzien is”, meent de gemeentebestuurder „De uitkomst is dat beide clubs tevreden zijn.” Voorlopig, want de oplossing is tijdelijk. Al ontving Van ‘t Zand al een aanvraag van een andere vereniging, of zij ook terug konden keren naar het De Baete. Hij neemt dat in overweging.

‘Nog niet concreet genoeg’

Inwoners van het dorp hoeven niet te vrezen dat de ‘heropening’ de plannen van de gemeente in de war schopt, meent hij. „Bij dit soort projecten spreek je eerder in jaren dan in maanden. We zijn aan het verkennen en dat verandert nu niet.” Verder kan hij niet uit de doeken doen welke plannen de gemeente precies heeft met het sportgebouw. „Er lopen allerlei onderzoeken voor nieuwe plannen voor De Baete. Nog niet concreet genoeg om daar iets over te zeggen.”

Je kunt deze onderwerpen volgen
Drenthe
menu