Platform Steenmarter geeft strijd op

En de steenmarter, hij knaagde voort. Niet meer geremd door Platform Steenmarters Borger-Odoorn. Dat geeft na drie jaar vechten de strijd op.

Knagend, poepend en stinkend steeg de steenmarter met stip op de hitparade van plaagdieren in Drenthe. Tijd om in te grijpen, dacht Menno Hilverts uit Nieuw-Buinen. Hij bouwde drie jaar geleden Platform Steenmarters Borger-Odoorn op. Een gemeentelijke organisatie met landelijke ambitie.

Schadefonds

Van Provinciale Staten tot politiek Den Haag werd een lobby gevoerd om het beestje zijn beschermde status af te pakken. Verzekeraars werden verzocht schade door steenmarters in hun dekkingspakket op te nemen. Er zou een Drents provinciaal schadefonds komen. Het resultaat van dat alles: nul.

Verzekeraar Univé wilde de schade niet dekken. Statenlid Peter Zwiers maakte zich namens PvdA Drenthe sterk voor een schadefonds. ,,Maar ik kreeg er in Assen niet de handen voor op elkaar’’, zegt Zwiers. Op de site van de gemeente Borger-Odoorn kunnen inwoners schade door steenmarters melden. In 2013 werd daar vijftig keer gebruik van gemaakt, in 2014 25 keer en vorig jaar slechts tien keer. Reden voor het Platform Steenmarters de strijdbijl te begraven. De cijfers zeggen volgens Hilverts niets over het probleem, maar des te meer over de houding van de mensen.

Flora- en faunawet

,,Zij zijn murw geslagen. Na wat hen is overkomen met die windmolenplannen in het gebied hebben ze het gevoel dat er überhaupt niet meer naar hen wordt geluisterd. Ze nemen de moeite niet meer om schade te melden, maar spelen voor eigen rechter. De één koopt een kooi om steenmarters in te vangen, sommigen leggen de kop van een makreel met landbouwgif neer en weer anderen prikken ze aan een vork.’’

De Flora- en faunawet van 2015 maakt het voor gemeentes mogelijk om bij de provincie ontheffing aan te vragen voor bestrijding van steenmarters. Maar dan moet sprake zijn van hoogst uitzonderlijke gevallen, bijvoorbeeld als de volksgezondheid in het geding is.

Tien klachten per dag

Volgens Hans Hoekstra van Hoekstra Ongedierte Bestrijding Gieten heeft die nieuwe wet in de praktijk niets veranderd. ,,Het beestje staat nog steeds op de rode lijst. Feitelijk mag je ze niet eens opsporen, al nemen we dat niet zo letterlijk. Wij sporen ze op, verjagen ze en nemen maatregelen om te voorkomen dat ze terugkeren.’’ Hoekstra, die met zijn bedrijf het hele Noorden bestrijkt, zegt dagelijks gemiddeld tien klachten over steenmarters binnen te krijgen. ,,Maar’’, tekent hij aan, ,,in 80 procent van de gevallen blijken het geen steenmarters, maar muizen te zijn. Zij hebben vooral in deze tijd van het jaar moeite om voedsel te vinden en trekken daarom naar binnen.’’

Dat neemt niet weg dat de schade door steenmarters aan huizen behoorlijk in de papieren kan lopen. ,,Tot wel vijf-, zesduizend euro, al kom je meestal tussen de 500 en 600 euro uit.’'

Je kunt deze onderwerpen volgen
Drenthe
menu