Playground Coevorden: van Krajicek naar Cruyff (renovatie kostte drie keer zo veel als de aanleg in 2008)

Helma Schonewille (links), Reinder Hendriks en Alexandra de Vries van buurt- en speeltuinvereniging Poppenhare zijn trots op het eindresultaat. Foto: Jan Anninga

Meer dan een jaar zat de Krajicek Playground in Coevorden op slot vanwege een grootscheepse renovatie. De organisatie van de oud-tenniskampioen is er niet langer aan verbonden. Johan Cruyff straks wel, want een Cruyff Court is in zicht.

De laatste stenen voor een voetpaadje worden gelegd, het gras nog maar eens gemaaid. Zaterdag is de grote dag, want dan is de feestelijke heropening van de Playground Coevorden.

In mei 2019 ging het nog maar elf jaar oude speelveld op slot, omdat vanwege scheuren in de betonnen ondergrond voetballen en basketballen niet meer verantwoord was. ,,De renovatie heeft lang geduurd en kostte heel wat bloed, zweet en tranen. Maar wat zijn we blij met het resultaat’’, zeggen bestuurslid Reinder Hendriks, penningmeester Helma Schonewille en voorzitter Alexandra de Vries van buurt- en speeltuinvereniging Poppenhare.

Struikelen

Van onder de splinternieuwe overkapping van het buurtgebouw kijken de drie uit op de playground. Vloeren zijn opnieuw aangelegd, zodat basketballers niet meer bang hoeven te zijn over een betonnen rand te struikelen. Volleybal is voortaan beachvolleybal, want beton heeft plaats gemaakt voor zand. ,,Zodat volleyballers nu ook echt durven te duiken om een bal te redden’’, zegt Hendriks. Er is een garage voor de opslag van spullen.

Toilet voor kinderen

Nieuw is ook het toilet, waar kinderen straks ook buiten de openingsuren van het buurtgebouw gebruik van kunnen maken. ,,Een uitkomst voor de drie scholen die spelen op onze playground, net als de gehandicapten van de opvang naast ons’’, zegt Schonewille. ,,Kinderen hoeven dan niet terug naar het eigen gebouw voor de wc.’’

Om het voetbalveld moet nog een hek, maar daar wacht de vereniging mee. ,,We zijn gevraagd voor de aanleg van een Cruyff Court. Daar zijn we hartstikke blij mee. De richtlijnen voor zo’n voetbalveld zijn allemaal vastgelegd. Als we nu een hek zouden plaatsen, moet dat wellicht volgend jaar weer verwijderd worden. Daarom blijft de omheining nog even uit’’, zegt Hendriks.

Renovatie kostte drie keer zo veel als de aanleg

Drie ton kostte de renovatie. Een fiks bedrag, temeer omdat voor de aanleg in 2008 iets meer dan een ton nodig was. Het was destijds de eerste Krajicek Playground van Drenthe. Enkele jaren geleden ging het bergafwaarts met het speelveld. De scheuren in het beton zouden hersteld worden, maar het bedrijf dat hiervoor was ingeschakeld ging failliet. Wat overbleef was een rommelige betonvloer, met hier en daar doelpalen. Uit veiligheidsoverwegingen ging de boel op slot.

Zo’n vijftien vrijwilligers zijn maandenlang bezig geweest om het terrein opnieuw in te richten, hier en daar bijgestaan door professionele bedrijven. ,,Maar wat we zelf konden doen, hebben we zelf gedaan. Op die manier konden we kosten uitsparen’’, zegt De Vries. De helft van het renovatiebedrag komt van een Europese Leadersubsidie. ,,Vanwege die ondersteuning vervalt ook de band met de Krajicek Foundation’’, weet Hendriks. De vereniging is ondertussen zeer bedreven geworden in het aanschrijven van allerlei fondsen, want daar komt de andere euro’s vandaan.

Bubbelvoetbal

Het is maar goed dat er zo veel ervaring is opgedaan, want voor het Cruyff Court moet opnieuw gezocht worden naar financiers. Maar eerst maar eens de heropening zaterdag. Van 10 tot 16 uur zijn er allerlei activiteiten, zoals bubbelvoetbal (met spelers in enorme plastic ballen) en lasergamen vanaf 14 uur. Tussen 12 en 14 uur is er een show met slangen en vogelspinnen. Wie durft mag ermee op de foto. Wethouder Joop Brink knipt om 10 uur het openingslint door. ,,Uiteraard houden we ons aan de coronaregels. Maar omdat we veel ruimte hebben, nodigen we iedere belangstellende uit. De playground is er niet alleen voor de buurt, maar nadrukkelijk voor heel Coevorden’’, zegt De Vries.

Je kunt deze onderwerpen volgen
Drenthe
menu