Een geheime 'gas-sabotagegroep' uit Hoogeveen pleegt in februari 1972 een aanslag op een gasverdeelstation in Ravenstein. Of zit de vork heel anders in de steel?

Een steekvlam van bijna zeventig meter, een paddenstoelwolk en overal glasscherven. Op 6 februari 1972 vond er een enorme ontploffing plaats in het gasverdeelstation van Ravenstein. Dezelfde nacht klonk er ook een knal bij een installatie in Ommen. Toeval? De politie dacht van niet en onderzocht de betrokkenheid van een geheime gas-sabotagegroep uit Hoogeveen.

De vuurzee bij het compressiestation van Ravenstein.

De vuurzee bij het compressiestation van Ravenstein. Beeld: Screenshot Andere Tijden

Geen geld voor het Noorden, dan de gaskranen dicht. Met die dreigende woorden waarschuwt een geheime organisatie de Nederlandse regering in het Nieuwsblad van het Noorden . Op 20 oktober 1971 neemt een woordvoerder, die anoniem wil blijven, contact op met de redactie van de krant om zo de druk op Den Haag op te voeren. Als het kabinet niet op zeer korte termijn een ontwikkelingsprogramma voor Groningen, Friesland en Drenthe lanceert, zullen de honderden leden van de groep in actie komen.

Nieuws

menu